אי-קבלה ליישוב מסד בעקבות היותם של המבקשים חסידי חב"ד
עת"מ 45219-01-23 טאניס ואח' נ' רשות מקרקעי ישראל ואח' בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים לפני כבוד השופטת עירית הוד
רקע:
בני זוג הגישו עתירה מנהלית כנגד החלטת וועדת ההשגות שהותירה על כנה את החלטת וועדת הקבלה במועצה האזורית גליל תחתון (להלן: "וועדת הקבלה"), לפיה הוחלט לדחות את קבלת העותרים לישוב מסד בו התגוררו בשכירות למשך תקופה של חמש שנים.
טענות הצדדים:
העותרים, אשר שייכים לזרם חסידות חב"ד, טוענים כי הדחייה נובעת מטעמי דת. העותרים טוענים כי הגדרת יישוב כחילוני לא יכול להיחשב כמרקם חיים תרבותי-חברתי ייחודי המהווה קריטריון לבחינת התאמת המבקשים להתקבל ליישוב, שכן מעשה שכזה סותר את האיסור לאפליה מטעמים דתיים. לטענתם, ישנם עילות ספציפיות המנויות בס' 6ג(א) לפקודה, שעל בסיסן ניתן לדחות בקשה לקבלה ליישוב, בעוד שפרשנות מרחיבה לעילה של מרקם חברתי-תרבותי מותירה פתח לשיקולים מפלים אשר יש בהם לפגוע בזכויות יסוד של מיעוטים.
לטענת וועדת ההשגות, החלטתה להותיר את החלטת וועדת הקבלה על כנה, בטענה כי השונות בינם לבין שאר תושבי היישוב אינה סיבה, אלא קיום אורח חייהם של העותרים ואורח חייהם של שאר תושבי היישוב מתנגשים. הוועדה סברה כי בחינת התנהלות העותרים לאור המציאות הקיימת ביישוב הביאה למסקנה זו.
לטענת וועדת הקבלה, התנהלות העותרים ומעשיהם יצרו מתיחויות ומחלוקות רבות בין תושבי היישוב, דבר אשר הרע עם הקהילה הקטנה. אלו, מלמדים על חוסר התאמתם למרקם החברתי-תרבותי, ולא טעמי דת – כפי שהם טוענים.
לטענת היישוב מסד, לאורך פעילותם של העותרים ביישוב, הם פעלו בחוסר שקיפות והסתירו את מניעיהם ואת היותם שלוחי חב"ד. העותרים רואים עצמם כשליחי חב"ד לכל דבר ועניין והם פעלו לפי תפיסה זו במהלך מגוריהם ביישוב.
דיון ומסקנות:
דין העתירה להידחות, מהטעמים הבאים:
1. ראשית, מדובר בעתירה אקדמית-תיאורטית אשר לא עוסקת בתרחיש מציאותי. במקרה זה, העותרים כבר אינם מתגוררים ביישוב, וההסכם לרכישת הקרקע פקע.
2. במסגרת תיקון 8 לפקודה, התווסף ס' 6ג(א) לפקודה, המונה רשימה של עילות שעל בסיסם רשאית וועדת הקבלה לסרב לקבל מועמד ליישוב קהילתי. העילות הרלוונטיות במקרה זה הן חוסר התאמה לחיי החברה בקהילה וחוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של היישוב.
3. ההחלטה לדחות את בקשת העותרים לא הייתה על בסיס אפליה דתית, אלא מתוך הבנה שהם לא מתאימים למרקם החברתי-תרבותי של היישוב, וזאת אפשר ללמוד מהתנהלות העותרים במהלך שהותם ב-5 שנים האחרונות ביישוב, אשר גרמו למתיחות, חוסר נוחות, תסיסה ופילוג.
4. לוועדת ההשגות עומדת חזקת תקינות המעשה המנהלי. הביקורת השיפוטית על החלטות בדבר קבלה או אי קבלת חברים ליישוב היא מצומצמת.
סיכום:
בנסיבות אלו, העתירה נדחית. העותרים חייבים בהוצאות וועדת ההשגות, המועצה האזורים גליל תחתון וועד ההנהלה היישוב מסד בסך 10,000 ₪ עבור כל אחת מהמשיבות.
ניתן היום, י"ז בתמוז תשפ"ג, 06 יולי 2023, בהעדר הצדדים.