גורלה של נחלה השווה כ-5 מיליון ₪ יוכרע על פי שאלת מינויו של האח כבן ממשיך

בבית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית משפט לערעורים מנהליים, בפני כב' השופטים שושנה שטמר – אב"ד, צילה קינן וד"ר עדי זרנקין. עמ"ש 43022-03-12 מ.כ. נ' י.כ. ואח'
הרקע

מדובר הוא בסכסוך מר בין אחים על נחלה של הוריהם במושב עובדים, כשאחד האחים הגיש תביעה לבית המשפט במטרה שהלה יכיר בכך שהוא מונה על ידי ההורים כבן ממשיך, ולפיכך הוא זכאי לקבל את הנחלה לאחר מותם.

האח התובע חיזק את טענותיו בעובדה שהוא בנה את ביתו בנחלה וניהל אותה לאורך שנים רבות, וכן במספר מסמכים, הכוללים: תצהיר של ההורים מפברואר 1997 שבו הם אישרו כי הוא הבן הממשיך; אישור פניית ההורים להעניק לו מעמד של בן ממשיך בישיבת ועד הנהלת המושב; מכתב ממאי 1997 מאת הסוכנות היהודית המאשר את מינויו כבן ממשיך; ועוד.

מנגד, טוענים האחים הנתבעים, כי ההורים רצו להוריש את הנחלה לכל ילדיהם, וראיה לכך הם מצאו בעובדה, שהבן התובע חתם על תצהיר לפיו הוריו יהיו רשאים לנהוג בנחלה מנהג בעלים ולהוריש אותה כרצונם. בנוסף, טענו האחים הנתבעים, כי המסמכים השונים עליהם חתמו ההורים לא נועדו להעניק לבן התובע זכויות כבן ממשיך אלא נערכו למראית עין כדי לאפשר לו לבנות את ביתו בנחלה.

בתחילה הגיע המקרה לפני בית משפט לענייני משפחה בחיפה, אשר קבע, כי על פי ההסכם המשולש החל על הצדדים, במקרה של העברת זכויות לבן ממשיך לאחר פטירת ההורים יש לקבל את הסכמת הסוכנות בלבד, ומאחר וההורים התכוונו להעביר את הנחלה לבן התובע רק לאחר מותם, די בהסכמת הסוכנות, וזו ניתנה.

עוד הוסיף בית משפט קמא, כי אמנם בתצהיר עליו חתמו ההורים לא נכתב שמדובר בהתחייבות בלתי חוזרת, כנדרש בתקנות האגודות השיתופיות (חברות), אך התנהלות ההורים ועובדת מגוריו של הבן התובע בנחלה מצביעים על כך שאכן מדובר בהתחייבות בלתי חוזרת.

על פסק דין זה הוגש הערעור שלפנינו.

 

דיון והכרעה

בית המשפט המחוזי מצא, כי על פי הוראות ההסכם המשולש, במקרה של פטירת ההורים יועברו זכויותיהם בנחלה לבן הממשיך, ובאין בין ממשיך, יועברו הזכויות בהתאם לעקרונות הקבועים בסעיף 114 לחוק הירושה, קרי - מסירת המשק לבן המסוגל ומוכן לקיימה תוך פיצוי היורשים האחרים.

ובמקרה דנן, כך על פי בית המשפט, ההורים העניקו לבן התובע את המעמד של בן ממשיך, הם ראו בו ככזה ולאור השנים ביטאו זאת במעשים שונים, כגון מתן יד חופשית לניהול המשק ופיתוחו, וזאת בין אם נראה במינוי כמינוי מיידי ובין כמינוי העתיד להיכנס לתוקפו עם מותם.

 
סיכום

במרבית העניינים אשרר בית המשפט המחוזי את קביעותיו של בית משפט קמא, ובשאר העניינים לא היה כדי לשנות את התוצאה. הערעור נדחה, והאחים הנתבעים חויבו בתשלום הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪.

 

ניתן ב-א' ניסן תשע"ג, 12 במרץ 2013, בהעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: