האם קיימות זכויות, ליורשי חברי קיבוץ שנפטרו, בחלוקת נכסי הקיבוץ?
העובדות הרלוונטיות:
שפק שובל עתר לבית המשפט המחוזי בנצרת לקבלת סעד הצהרתי שיצהיר כי הוריו המנוחים, חברי קיבוץ נאות מרדכי לפני מותם, וכן שפק שובל בעצמו, כיורש של מחצית מזכויותיהם, הינם בעלי זכויות בכלל נכסי קיבוץ נאות מרדכי לרבות נכסים שהופרטו על ידי קיבוץ נאות מרדכי, נכסים לגביהם יחליט קיבוץ נאות מרדכי בעתיד על חלוקה, אם בכלל, זכויות קנייניות בדירת המגורים בה התגוררו הוריו, וכן נתח מהרווחים שקיבל לידיו קיבוץ נאות מרדכי במסגרת מכירת השליטה במפעל "טבע נאות", אשר חולקו לחברי קיבוץ נאות מרדכי בהתאם לכללים עליהם הוחלט באסיפה הכללית של קיבוץ נאות מרדכי.
מר יוסף שפק ז"ל (להלן: "האב"), אביו של שובל שפק, הלך לעולמו ביום 8/10/97, ואימו של שפק שובל, הגב' ויקטוריה שפק ז"ל (להלן: "האם"), הלכה לעולמה ביום 8/10/05. שניהם היו חברי קיבוץ נאות מרדכי בעת פטירתם.
שפק שובל ואחותו, הינם יורשי העיזבון בחלקים שווים מכוח צווי ירושה.
קיבוץ נאות מרדכי החליט על שיוך הדירות בקיבוץ נאות מרדכי לחברי הקיבוץ.
על כן, נקבעו כללים לרישום הבתים על שם החברים בקיבוץ ובין היתר נקבע כי המועד הקובע לצורך קביעת הזכאות של חברי הקיבוץ לרישום זכויותיהם בדירות יהיה יום קבלת החלטת השיוך. במועד זה האב לא היה כבר בחיים ואילו האם חיה בקיבוץ. עם זאת האם הלכה לעולמה עוד לפני שהושלם הליך שיוך הדירות.
ביום 30/9/05 החליט קיבוץ נאות מרדכי על מכירת השליטה במפעל "טבע נאות".
כחלק מעסקת המכר הוחלט על הענקת תקציב נוסף למי שהיו חברים בקיבוץ במועד ההחלטה על המכירה.
שובל דחה את הסכום שהציע לו קיבוץ נאות מרדכי ודרש לקבל אף את חלקו של אביו, אשר לטענתו נשלל ממנו באופן שרירותי ובלתי חוקי.
טענות שפק שובל:
הוריו, היו בעלי זכויות קנייניות ואחרות בכל נכסי קיבוץ נאות מרדכי, ולאחר פטירתם, עברו הזכויות אליו ואל אחותו כיורשיהם.
קיבוץ נאות מרדכי בחר לשנות את אורחותיו ואת חיי השיתוף שהיו נהוגים בו, ועל כן אין הוא יכול לכפור בזכותם של הוריו ויורשיהם לקבל את חלקם בנכסי קיבוץ נאות מרדכי.
בדיוק באותו האופן שלא יעלה על הדעת כי לבעלי המניות של חברה לא תהיה זכות קניינית בנכסי החברה, כך לא ייתכן שלחברי קיבוץ נאות מרדכי, המשקיעים מהונם ומרצם לצורך שגשוג קיבוץ נאות מרדכי לא יהיו זכויות קניין בקיבוץ.
עוד טוען שפק שובל כי זכותם של הוריו בקיבוץ הינה זכות קניינית חוקתית, וקיבוץ נאות מרדכי אינו רשאי לפגוע בזכות זו, גם לאחר מותם.
טענתו של קיבוץ נאות מרדכי לפיה משנפטר האב, נעלמו כל זכויותיו, איננה נכונה. שפק שובל מוסיף וטוען כי חלה בשעתו הלכת השיתוף, כך שעוד בחיי האב, היו לאם חמישים אחוזים מכלל זכויותיו. עם פטירתו של האב עברו יתר זכויותיו לאם ולשני ילדיהם.
באשר לאם, טוען שפק שובל כי נפטרה שנים רבות לאחר ההחלטה הראשונה של קיבוץ נאות מרדכי בדבר חלוקת הנכסים, ואף לאחר שנתקבלו מספר החלטות נוספות בעניין, כך שממילא טיעוני קיבוץ נאות מרדכי אינם יכולים להתקבל ביחס לזכויותיה.
באשר לאב, טוען שפק שובל כי החלטתו השרירותית של קיבוץ נאות מרדכי בדבר "המועד הקובע" מקפחת אותו ואת יורשיו, שלא כדין, תוך פגיעה בזכויותיו הקנייניות, ולכן יש להורות על ביטול אותה החלטה.
על כן מבקש שפק שובל מבית המשפט להוציא צו הקובע כי הוא זכאי, כיורשם החוקי של הוריו, להיכלל במניין הזכאים לחלק מכלל נכסי קיבוץ נאות מרדכי ורכושו, הן ביחס לזכויות ורכוש שהופרטו והן ביחס לזכויות ורכוש עתידיים, במידה ויוחלט בקיבוץ נאות מרדכי על חלוקתם או על שיוכם לחברי הקיבוץ.
טענות קיבוץ נאות מרדכי:
קיבוץ נאות מרדכי מעלה טענה של התיישנות. זכותו הנטענת של שפק שובל, המוכחשת כשלעצמה, קמה לכל המאוחר ביום בו הגיעו הוריו לגיל פרישה, מועד בו הסתיימה השקעתם בקיבוץ, כפי שטוען שפק שובל, כך שבעת הגשת התביעה התיישנה עילת התביעה.
קיבוץ נאות מרדכי הינו אגודה שיתופית ועל כן מהווה הוא אישיות משפטית עצמאית ונפרדת. על כן נכסי קיבוץ נאות מרדכי שייכים לו בלבד, ולא לחבריו, אף אם תרמו והשקיעו באותם נכסים או באותו רכוש, עם זאת רשאי הקיבוץ לשייך חלק מנכסיו לחבריו.
זכות החברות בקיבוץ נאות מרדכי אינה עוברת בירושה והיא פוקעת עם מות החבר וזאת בהתאם לתקנון הקיבוץ, על כן אין שפק שובל זכאי לקבל את זכויותיהם של הוריו המנוחים.
קיבוץ נאות מרדכי מסכים לטענת שפק שובל כי עברו אליו כיורש, מחצית זכויותיה של אימו, קרי זכויותיה לשיוך בית המגורים וכן זכויותיה לקבלת תקציבים בעקבות חלוקת הרווחים לאחר מכירת השליטה במפעל "טבע נאות".
על כן, קיבוץ נאות מרדכי מודה בזכאותו המלאה של שפק שובל, יחד עם אחותו, לשיוך בית המגורים, וכן מכיר בזכותו לחלקו בתקציבים שהגיעו לאם בגין התקופה בה הייתה חברת קיבוץ.
עם זאת טוען קיבוץ נאות מרדכי כי אין זכויות להוריו בכל נכסי קיבוץ נאות מרדכי, בעבר, בהווה ובעתיד.
זכאות החברים לנכסי קיבוץ נאות מרדכי או לשווים מתגבשת רק במועד קבלת ההחלטה המתאימה על ידי האסיפה הכללית. קיבוץ נאות מרדכי טוען כי הואיל ולא נתקבלה כל החלטה בדבר שיוך אמצעי הייצור של קיבוץ נאות מרדכי לחבריו, אין לחברי קיבוץ נאות מרדכי בעבר או בהווה כל זכויות בנכסים אלה.
דרישת שפק שובל לקבל זכויות באמצעי הייצור של קיבוץ נאות מרדכי, וזאת ביחס לכל מי שהיה חבר קיבוץ אי פעם, עומדת בניגוד לכל פסקי הדין שניתנו בסוגיה ואינה יכולה להתקבל.
לחברי קיבוץ נאות מרדכי שחברותם פקעה טרם קבלת החלטה על שיוך נכסים, כמו גם ליורשיהם, אין זכאות לנכסי קיבוץ נאות מרדכי, זאת למרות המאמצים שהשקיעו בצבירת הנכסים במהלך חייהם.
רק מי שהיה חבר בעת קבלת ההחלטה המאפשרת שיוך נכסים, או לחילופין יורשו, זכאי לטעון לזכות בנכסי קיבוץ נאות מרדכי.
על כן, לטענת קיבוץ נאות מרדכי, הואיל והאב נפטר לפני קבלת ההחלטה בדבר שיוך הבתים לחברים, לא היו לו כל זכויות לשיוך דירת מגורים, וכפועל יוצא, אין שפק שובל כיורשו זכאי לקבלת זכויות שלא היו לאביו, עם זאת מדגיש קיבוץ נאות מרדכי כי שפק שובל זכאי לשיוך הדירה מכוח זכויותיה של אימו.
באשר לדרישת שפק שובל לקבל חלק ברווחים ממכירת המפעל גם בשם אביו, טוען קיבוץ נאות מרדכי כי אין לדרישה כל יסוד. שפק שובל זכאי ביחד עם אחותו רק לחלקה של אימו ברווחים, הואיל והאם, להבדיל מהאב, הייתה חברת קיבוץ ביום 30/9/05.
כב' השופט עאטף עיילבוני פסק:
עילת התביעה נולדה עם פטירתם של הוריו של שפק שובל כך שביחס לסעד ההצהרתי המבוקש מכוח זכויות האם, אשר נפטרה כאמור ביום 8/10/05, אין התיישנות, ואילו ביחס לסעד ההצהרתי מכוח זכויותיו של האב, אשר נפטר ביום 8/10/97, אין לפסול על הסף את טענת ההתיישנות.
השופט מוסיף כי לאור התוצאה אליה הגיע בפסק דינו אין כל צורך לדון בשאלת ההתיישנות.
תקנון קיבוץ נאות מרדכי מאפשר לחבר קיבוץ לקבל זכויות בדירת המגורים בה הוא מתגורר, זאת ועוד, קיבוץ נאות מרדכי מחזיק בנאמנות, עבור החבר, בזכויות אלה, עד להעברתן לידי חבר קיבוץ נאות מרדכי.
אביו של שפק שובל נפטר ביום 8/10/97, לפני קבלת ההחלטה בדבר תיקון התקנון המאפשר שיוך הדירות בקיבוץ לחברי קיבוץ נאות מרדכי ולפני שהוחלט בקיבוץ לשייך את הדירות.
לפיכך, שפק שובל, כיורש חלק מעיזבונו של האב, אינו זכאי לקבל זכויות קנייניות שלא היו לאביו ושלא הוקנו לו במסגרת התקנון או במסגרת החלטת השיוך וכללי שיוך הבתים, ובכפוף לזכויותיה המקבילות של אחותו.
עם זאת, בעקבות העובדה שאימו של שפק שובל נפטרה ביום 8/10/05, קרי לאחר קבלת החלטת השיוך ולאחר המועד הקובע לשיוך הבתים, מאפשר תקנון הקיבוץ לשפק שובל, כיורשה של האם וכמי שבא בנעליה, לקבל את זכויות אמו לשיוך הדירה.
כמו כן פסק השופט כי אין כל פגם בהחלטת קיבוץ נאות מרדכי על המועד הקובע לצורך בחינת הזכאות לקבלת רווחים כתוצאה ממכירת השליטה במפעל.
השופט הרחיב וקבע כי במקרים בסוג זה ההחלטה תמיד תהיה שרירותית ותמיד יהיו כאלו שיפגעו ממנה.
שפק שובל לא הוכיח שקביעת התאריך הקובע על ידי אסיפת קיבוץ נאות מרדכי נעשתה במכוון או בזדון מתוך כוונה לשלול מהאב או משפק שובל את זכויותיהם, שלא כדין, ועל כן דחה השופט את הטענות בדבר פגמים בהחלטה בדבר המועד הקובע לבחינת הזכאות.
על כן בגלל היותה של האם חברת קיבוץ ביום 30/9/05, קרי ביום הקובע לצורך בחינת הזכאות לתקציב מיוחד, זכאי שפק שובל, כיורשה החוקי, לתקציב הנוסף לו הייתה זכאית האם, כפי שהודה קיבוץ נאות מרדכי.
לעומת זאת, האב נפטר ביום 8/10/97, לפני המועד הקובע לעניין חלוקת הרווחים, כך שלא היה חבר קיבוץ במועד הקובע ועל כן אין הוא או יורשו זכאים לתקציבים הנוספים.
באשר לסעד הצהרתי הנוגע לזכויות עתידיות של הורי שפק שובל בנכסי קיבוץ נאות מרדכי, פסק השופט כי ההלכה היא שבית המשפט לא ייתן פסק דין הצהרתי מקום שהסעד המבוקש הינו תיאורטי ונוגע לזכויות העתידות להיוולד וטרם באו לעולם.
גם דרישתו של שפק שובל לסעד הצהרתי בדבר זכאותו לזכויות בנכסים הרשומים כיום על שם קיבוץ נאות מרדכי וטענותיו ביחס לפגיעה בזכויות יסוד, נדחו על הסף על ידי השופט עיילבוני.
תקנון קיבוץ נאות מרדכי קובע כי רכוש קיבוץ נאות מרדכי אינו ניתן לחלוקה בין החברים, בין בזמן קיומו של קיבוץ נאות מרדכי ובין בפירוקו.
השופט פסק כי נכסי קיבוץ נאות מרדכי שייכים לקיבוץ ולחברי קיבוץ נאות מרדכי ביחד, ולא לחברי קיבוץ נאות מרדכי כפרטים אינדיבידואלים, ללא כל קשר למידת תרומתם לקיבוץ.
על כן אין שפק שובל זכאי לזכויות שלא עמדו להוריו כחברי קיבוץ.
על כן השופט דוחה את דרישתו של שפק שובל להצהיר עליו כיורש של מחצית מזכויותיהם של הוריו בחלק מכלל נכסי קיבוץ נאות מרדכי.
לסיכומו של עניין נעתר השופט לתביעה באופן חלקי ופסק כי שפק שובל יוכל לרשום את חלקו בדירת המגורים בה התגוררו הוריו, ולחילופין, יוכל לקבל את שווי זכאותו בהתאם לכללי שיוך הבתים, וזאת כאשר יירשמו הזכויות בדירות המגורים של קיבוץ נאות מרדכי על שם חברי קיבוץ נאות מרדכי, ובתנאי שיעמוד ביתר התנאים הנדרשים לצורך רישום הזכויות.
בנוסף, פסק בית המשפט כי קיימת לשפק שובל זכות עקרונית לקבל מקיבוץ נאות מרדכי את חלקו בתקציב הנוסף שהגיע לאימו.
יתר דרישותיו של שפק שובל נדחו על ידי בית המשפט.
כמו כן לא פסק השופט צו להוצאות.
ניתן ביום 25/08/2008.