האם תחויב חברת חומרי הנפץ בתשלום עבור הנחת צינורות מים בסך של 26,167,108 ₪?
תעשיות חרושת חומרי נפץ מנהלת מפעל העוסק ביצור חומרי נפץ בתחום שיפוטה של המועצה המקומית זכרון יעקב.עם הקמת המפעל בשנות ה-50, רשת המים הפנימית של המפעל חוברה לצנרת המים של המועצה. מרבית מבני המפעל אושרו כדין לבנייה, אך מיעוטם נבנה ללא אישור. בשנת 2004, החלה החברה לפעול לקבלת לגליזציה לבניה החורגת. בעקבות הגשת הבקשות למתן היתרים בדיעבד (לגליזציה) למבנים החורגים בשטחי המפעל, נשלחו לחברה דרישות תשלום כיוון שלטענת המועצה החברה לא שילמה אגרת הנחת צנרת כדין בגין נכסים שונים לגביהם היא חייבת בתשלום זה. החברה כפרה בחיובים.
דיון והכרעה
ביהמ"ש פתח בכך שבעבר נהגו הרשויות המקומיות לגבות היטלי פיתוח, בהם אגרת צנרות מים, בשיטת "דמי ההשתתפות", כלומר גביית תשלום חלקו היחסי של כל בעל נכס בתשתיות שמשמשות אותו, אולם שיטה זו נזנחה לטובת "שיטת ההיטל". לפי שיטה זו אין קשר בין עלות חיבורו של בעל נכס כלשהו לתשתיות העירוניות, לבין ההיטל המוטל עליו. ההיטל שמוטל על בעל כל נכס מחושב בהתאם לעלות הכוללת של המשאבים שמקצה הרשות לביצוע עבודות, ולענייננו, להתקנת מערכת הולכת המים, וזו מחולקת בין כלל בעלי הנכסים בישוב על פי תעריף קבוע מראש.
הפסיקה התנתה גביית תשלום זה בהינתן כי התרחש אירוע המצדיק את דרישת התשלום.במקום בו הדרישה הינה מכוח סמכות הרשות שנקבעה בחוק עזר, הרי שאת האירוע המגבש את החבות נמצא בהוראות החוק.העתירה עוסקת בגביית אגרת צינורות. מקור הסמכות לדרישה מצוי בחוק העזר לזכרון יעקב (אספקת מים), הקובע, בין היתר, חובת תשלום אגרת הנחת צינורות.
החוק מסווג שני מצבים: א. בעלי נכסים שאין בהם רשת פרטית – החבות תקום אם הותקן צינור מים בנכס. ב. בעלי נכסים שבהם רשת פרטית - עם הגדלת נפח הבנייה או הקמת מבנה חדש.
השאלה היא האם החברה הינה בעלת רשת פרטית או בעלת נכס כללי. בנכסיה הותקנה רשת פרטית כבר לפני שנים רבות ועוד בטרם תוקן חוק העזר. ראינו כי החבות בתשלום אגרה בנכסים בהם מותקנת רשת פרטית, מתגבשת בעת ביצוע שינויים בנכס. כמו כן, עפ"י חוק העזר, האגרה שעל בעל הנכס לשלם הינה זו המתחייבת מתוספת הבנייה בלבד. בניית מבנה חדש או תוספת בנייה, אינה מגבשת חבות לגבי שטחים אחרים, גם אם בעבר לא שולמה אגרה עבורם. אם כן, עפ"י חוק העזר, המועצה מנועה מלדרוש תשלומי אגרת הנחת צינורות בגין מלוא שטח המפעל, המבנים והקרקע התפוסה, שהרי מדובר בנכס שבו הייתה מותקנת רשת פרטית. המועצה רשאית לדרוש אגרה רק בשל כל תוספת בנייה.
במקרה דנן, כיוון שמדובר בבנייה בלתי חוקית, חלף זמן רב ממועד השלמת הבנייה למועד שבו נודע למועצה על הבנייה.
מחד, אין הצדקה כי מי שבנה ללא היתר ייהנה מהתשתיות שהוקמו בלא לשאת בעלותן רק כי בשל התנהגותו שלו נמנעה מהרשות האפשרות לדרוש את תשלום האגרה במועד.
מאידך, בעל נכס אשר לא נדרש לשלם היטל או אגרה, מכלכל צעדיו בהתאם. הוא מסתמך על שתיקת הרשות, הוא אינו יכול לשמור ראיות ללא גבול ואינו יכול לתכנן את תקציבו.רשות מנהלית מחויבת לנהוג בהגינות כלפי האזרחים.
במקרה דנן, מרבית המבנים נבנו לפני כניסתו לתוקף של חוק העזר. במשך שנים רבות בוצעו עבודות בנייה ללא קבלת היתר. המועצה לא עשתה דבר כדי לברר האם נבנו מבנים שכאלו. עם זאת עולה כי למועצה הייתה ידיעה בפועל כבר לפני שנים רבות על המבנים. זאת בעקבות דרישות המועצה לתשלומי ארנונה. המועצה ניהלה דין ודברים עם העותרת בעניין הארנונה בגין נכסים אלו אולם לא דרשה כל תשלום עבור אגרת הנחת צינורות. על כן, בכל הנוגע לבנייה, שהייתה ידועה למועצה עוד בטרם חלפה תקופת ההתיישנות, הרי שהמועד למשלוח דרישת תשלום אגרת צינורות חלף ועל כן דין הדרישות בגין בנייה שכזו להידחות מחמת התיישנות.
לגבי כל בנייה שחלפה תקופת ההתיישנות מאז בוצעה, המועצה מנועה מלדרוש תשלום אגרת צינורות בשל התיישנות הדרישה. עם זאת לגבי כל תוספת בנייה שתקופת ההתיישנות טרם חלפה לגביה, רשאית הייתה המועצה לשלוח דרישת תשלום. במקרה דנן מדובר על דרישות תשלום לגבי בנייה מהסוג הראשון ולכן דין עתירת החברה להתקבל. דרישות התשלום יבוטלו.
ניתן ב- כ' אלול תשע"ג, 26 אוגוסט 2013.