עתירה לבג''צ נגד אפליית הקיבוצים בשיקום בתי הקשישים


 

ביום 20.11.08, הגישה המועצה האזורית מטה אשר, עתירה למתן צו על תנאי וכן צו ביניים, כנגד ראש ממשלת ישראל, שר הבינוי והשיכון, השר לפיתוח הנגב והגליל וכן השר לענייני גמלאים, וזאת בעניין החלטת ממשלת ישראל, מיום 23.10.08, על הקצאת סכום של 9.3 מליון ₪ לשיפוץ בתי קשישים בהתיישבות, המתגוררים בישובים השייכים לאשכולות 1-5 של הדירוג החברתי – כלכלי של השלכה המרכזית לסטטיסטיקה.

במסגרת העתירה, אשר הוגשה באמצעות עוה"ד איתן מימוני ודב קרנר ממשרד עורכי הדין מימוני, שלוש ושות', טוענת העותרת שתי טענות מרכזיות. הטענה הראשונה היא, כי אחד התנאים שנקבעו בהחלטה, על פיו ישופצו רק בתיהם של קשישים המקבלים קצבת זקנה והבטחת הכנסה, הינו תנאי מפלה וחסר סבירות באופן קיצוני, מהטעם כי קשישים המתגוררים בקיבוצים אינם זכאים, בשל הוראות חוק הבטחת הכנסה, תשמ"א – 1980, לגמלת הבטחת הכנסה, וזאת מעצם היותם חברי קיבוץ.

משכך ועל מנת להחיל שוויון אמיתי כלפי כל הקשישים המתגוררים בהתיישבות, העותרת טוענת כי יש להתאים את אופן בחינת מצבם הכלכלי של הקשישים, כתנאי לשיפוץ בתיהם, לצורות ההתיישבות השונות בהם הם חיים. בעניין זה מציינת העותרת, כי קשישים אשר הינם חברי קיבוצים "מתחדשים", קרי – קיבוצים אשר מושתתים על עיקרון של השתכרות עצמאית, זכאים לקבלת גמלה המכונה "רשת ביטחון", אשר זהה, במהותה ושיעורה, לגמלת הבטחת הכנסה. העותרת מוסיפה וטוענת, כי גם שווי תמיכת קיבוצים מהמודל ה"קלאסי", בחבריהם הקשישים, אינו עולה, במקרים רבים, על שווי גמלת ההכנסה אותה היו מקבלים לו לא היו חברי קיבוץ.

טענה נוספת אותה מעלה העותרת, היא כנגד יישום החלטת הממשלה, כפי שהוא נחזה בהנחיות שהוציא מר סמי חלבי, סגן מנהל מחוז לאכלוס ופרוגראמות במשרד הבינוי והשיכון, לרבות הנחייה, כי ישופצו רק בתים אשר הינם בבעלות ישירה של הקשישים.

העותרת טוענת, כי יישום החלטת הממשלה, אם יעשה על פי הנחייה זו, יהיה בו משום פעולה  בחוסר סמכות או תוך חריגה ממנה וכן בשרירותיות וחוסר סבירות קיצוני, וזאת מהטעם כי אין להנחיה זו כל אחיזה בהחלטת הממשלה, שם רק נקבע כי על הקשיש להיות בעל הזכויות בדירה בה הוא מתגורר. העותרת טוענת כי זכויות אלה יכולות גם זכויות חכירה לדורות או אף זכויות מסוג "בר רשות", בהן אוחזים מרבים חברי הקיבוצים והמושבים בארץ.

במסגרת העתירה התבקשה גם הוצאת צו ביניים ולחילופין קביעת העתירה לדיון דחוף, וזאת מהטעם כי בהנחיותיו של מר סמי חלבי נקבעו לוחות זמניים מיידים להוצאתה לפועל של החלטת הממשלה. טענת העותרת היא, כי אם לא יוצא צו ביניים אשר ימנע את הוצאתה של החלטת הממשלה מהכוח אל הפועל עוד לפני הכרעת בג"צ בעתירה, הכספים שהוקצו לה כבר ייוצאו וכך קשישים רבים ביישובי העותרת יעמדו בפני שוקת שבורה גם לו תתקבל העתירה ותוכר זכאותם לשיפוץ בתיהם.

בהחלטה מיום 20.11.08, קבעה שופטת בית המשפט העליון, עדנה ארבל, כי העתירה תקבע לדיון בפני הרכב וכי על המדינה ליתן את תגובתה לבקשה לצו הביניים וזאת בתוך 7 ימים.         

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: