אסיפת החברים לא אישרה הקמת מפטמות לגידול פטם עגלים עקב מטרדי ריח קשים
ת"א 71783-10-18 יצחק קוך נ' מושב שרונה אגודה חקלאית שיתופית בע"מ
בבית המשפט המחוזי בנצרת בפני כבוד השופט הבכיר יונתן אברהם.
תמצית:
חברי אגודה במושב שרונה (להלן: "התובעים") טוענים לחריגה מסמכות של אסיפת האגודה השיתופית שרונה (להלן: "הנתבעת"), בהחלטתה לדחות ולא לאשר את הקמת המבנים לפיטום עגלים, בטענה כי החלטה זו סותרת את מטרותיה של האגודה והוראות תקנונה. התובעים מבקשים סעד שיורה לאגודה לחתום על התוכניות לשם קבלת היתרי בנייה.
רקע:
התובעים הינם בעלי עסקים לגידול בקר, אשר החלו בבניית מבנה לגידול עגלים. לאחר אישור האסיפה הכללית של האגודה את תכניות הבנייה של מבני הרפת, יחד עם הוועד המוניציפאלי, יזם אריה באר מהלך של התנגדות לאישור של האסיפה הכללית, בטענה ליצירת מפגעי ריח. בהמשך לכך, כונסה באגודה אסיפה כללית נוספת שבה הוחלט לבטל את אישור בנית המפטמות הנוספות.
טענות הצדדים:
לטענת התובעים, הקמת המבנים לא דרושה אישור אסיפה, וכי ההחלטה עומדת בניגוד לערכי יסוד של כבוד האדם וחירותו, חופש העיסוק ועושק המיעוט. בנוסף, טוענים התובעים כי ההחלטה שלא לאשר את בניית המפטמות מהווה חריגה מסמכות, שכן הם קיבלו את כלל האישורים הנדרשים לפי דרישות משרד החקלאות. כמו כן, הם טוענים כי ההחלטה סותרת את מטרות האגודה ותקנונה.
לטענת המושב, המפטמות יוצרות מפגעי ריח, וכן הקמת המפטמות מביאה להצטברות והתפתחות זבובים המהווה מפגע של ממש ביישוב. עוד טוען המושב ליצירת סיכון לזיהום מים בנחל שרונה והסביבה בעקבות שפכים ופסולת של המפטמות, וכן למטרדי רעש. לבסוף, המושב טוען כי הסירוב להקמת המבנים התקבלה כדין במסגרת הסמכות הנתונה לאגודה.
דיון:
על סמכותה ומטרותיה של האגודה ניתן ללמוד מתקנונה של האגודה, לפיה לאגודה סמכות לקבל החלטות הנוגעות לשיפור וארגון המרקם החברתי של חבריה והקשר האישי ביניהם.
הטענה לחריגה מסמכות של האגודה - עפ"י חומר הראיות, צדקה האגודה כאשר לא אישרה את הקמת המפטמות בשל מטרד ריח חריף, אשר יגביר את המטרד הקיים כבר בין כה וכה בשרונה. ראיות אלו מתגבשות על רקע של עדויות תושבים, הטוענים למטרד משמעותי בשגרת חייהם, ומצוקה של ממש.
לטענת ביהמ"ש, האגודה פעלה כדין בדחייתה את הקמת המפטמות, ופעלה בהתאם לתקנון האגודה ומטרותיה. יש הבדל בין מטרדים סבירים, אשר ניתן לספוג אותם לשם התפתחות הפעילות המשקית, אל מול מטרדים שהינם בגדר קווים אדומים, המהווים מטרד בלתי נסבל.
הטענה לפגיעה בחופש העיסוק ועושק המיעוט - לטענת ביהמ"ש, ההחלטה של האסיפה חלה על כלל חברי המושב, והעובדה שמדיניות של מושב מגבילה מספר מועט של חברים מלעשות מה שעולה על רוחם אין בה כדי להיות החלטה הפוגעת במיעוט. מלבד זאת, האגודה עושה מאמצים רבים ומשקיעה משאבים לשם מציאת פתרון לסוגיה.
לעניין הטענה בדבר פגיעה בחופש העיסוק, ביהמ"ש קבע כי החלטות האסיפה אינן מונעות מהתובעים לעסוק בגידול לפיטום, אלא מונעת מהם להתרחב, כאשר החלטה זו נלקחה תוך איזון אינטרסים של הציבור. במקרה זה, אינטרס הכלל גובר.
הכרעה
דין התביעה להידחות.
ניתן ביום, כ"ג אייר תשפ"ג, 14 מאי 2023, בהעדר הצדדיים.