באיזה פורמט יש להגיש מסמכים לעיון?

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים בפני כבוד השופטת תמר נאות פרי עת"מ 39794-04-22 כהן נ' טל ואח'

מיכאל כהן (להלן: "העותר") אשר הינו חבר מועצת העיר טירת הכרמל וחבר האופוזיציה היחיד במועצה, פנה אל ראש עיריית טירת הכרמל בבקשה לעיון במסמכים. משלא קיבל מענה, פנה העותר אל הממונה על מחוז חיפה במשרד ופנים וכן אל משרד הפנים בבקשה להורות על העברת המסמכים לידיו, אך גם בקשה זו לא נענתה. לכן הגיש העותר עתירה כנגדם וכנגד ראש העירייה, למתן צווים המורים להעביר לידיו את המסמכים.

 

רקע:

העותר אשר הינו חבר האופוזיציה היחיד במועצת העיר טירת הכרמל, פנה אל ראש העירייה ואל העירייה בבקשה לעיון וקבלת מסמכים מכוח סעיף 140א לפקודת העיריות. רשימת המסמכים אותם העותר דרש לקבל כללה פרוטוקולי וועדות העיריה השונות, וכרטסות שונות בטבלאות אשר ערוכות בגיליונות של תוכנת "אקסל", תוך פירוט המידע והנתונים אשר הוא מבקש שיופיעו בגיליונות ה"אקסל". בנוסף, ביקש העותר לקבל מידע לגבי הנהלים לאספקת חשמל, מים או ארנונה "על חשבון העירייה". משלא נענה, פנה העותר אל הממונה על מחוז חיפה במשרד הפנים ואל משרד הפנים בבקשה להורות על העברת המסמכים לידו. העותר לא קיבל מענה גם לפנייתו זו, ועל כן הגיש עתירה בבקשה למתן צווים המורים למשיבים להעביר לידיו את המסמכים. בטענותיו, גורס העותר כי עומדת לו הזכות מכוח פקודת הראיות לקבל את המסמכים המבוקשים, כי המסמכים נדרשים על מנת לבחון את ההתנהלות של העירייה, והמשיבים מנסים למנוע ממנו לברר נתונים שיאפשרו לו לקיים ביקורת אפקטיבית על התנהלותם. מנגד, העירייה והעומד בראשה טוענים כי מדובר במסמכים שאינם קיימים או עומדים לרשות העירייה, ולחלופין - במסמכים שפורסמו בפומבי ונגישים לציבור, ואף נטען כי לגבי חלקם – העברתם תפגע בפרטיות ובצנעת הפרט של צדדים שלישיים. עוד נטען כי היענות לבקשה כרוכה בהקצאת משאבים לא סבירה, שכן העותר לא מבקש לממש את זכות העיון במסמכים, אלא ליצור זכות חדשה של מסירה ועריכה של מסמכים לפי דרישה, בפורמט שהוא קבע. בנוסף, נטען כי במקרה קודם בעבר, העותר קיבל לידיו מידע מפנקסי העירייה לגבי תשלומי ארנונה אך פרסם מתוך מידע זה נתונים לגורמים שלא היו אמורים לקבל את המידע – ואף ניתן כלפיו  צו האוסר על הפרסום כאמור, וזאת במסגרת הליך משפטי שננקט נגדו. ממשרד הפנים ומהממונה ממחוז חיפה נטען כי בשל טעות אנוש, לא נשלח מענה לעותר מאת הממונה על המחוז.

 

דיון:

בית המשפט קבע כי לעותר זכות לראות את המסמכים, לצורך עיון ובדיקה, וקמה לו הזכות להכין לעצמו עותק צילומי מהמסמכים, למעט מסמכים שפרסומם אסור על פי כל דין או מסמכים שנוגעים ישירות לזכויות של פרט או חובותיו. ברם, לא ניתן להיעתר לעתירה כפי שנוסחה לגבי הכרטסות. לא קמה חובה להעביר לידי העותר את כל המסמכים לפני שהוא מבצע את העיון ובוחר מה הוא מבקש לצלם בעצמו. מעבר לכך, הדרישה של העותר בנוגע לכרטסות לא הייתה לקבל את הנתונים כפי שהם קיימים אצל המשיבים, אלא לחייב את המשיבים לערוך את הנתונים בגיליונות "אקסל" דווקא, עם עמודות ספציפיות, ולהעביר לו את הקבצים במדיה דיגיטלית בפורמט שהוא קבע. דרישה שכזו חורגת מהוראות סעיף 140א  לפקודת הראיות, גם בהינתן הפרשנות הרחבה והעדכנית שיש לסעיף זה. סביר להניח שהנתונים מצויים על מסד ממוחשב זה או אחר, אך לא ברור בדיוק כיצד הם שמורים, העותר לא הראה שקיימים גיליונות "אקסל" דווקא, בכלל – ולפי הפורמט שהוא מבקש – בפרט, לא הראה שניתן להכין את הנתונים "בקלות, בלחיצת כפתור" – ועליו הנטל להראות את האמור.

 

סיכום:

יש לקבל את העתירה באופן שעל העירייה לאפשר לעותר עיון בכל המסמכים המבוקשים, לאפשר לו את הצילום ככל שימצא לנכון, בכפוף לשמירה על הפרטיות של התושבים הרלבנטיים, בהקדם האפשרי ולא יאוחר מעוד 14 יום מהיום.

את המסמכים לגבי אמות המידה, ככל שקיימים, יש להעביר בתוך 14 יום מהיום.

בנסיבות, והגם שהעתירה התקבלה במובן מסוים, לא מצאתי לעשות צו להוצאות.

 

ניתן היום,  ל' חשוון תשפ"ג, 24 נובמבר 2022, בהעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: