האם המועצה ארצית לתכנון ובניה רשאית להעביר שטחים מרשות מקומית אחת לאחרת?

המועצה הארצית לתכנון ולבניה בועדת המשנה לעררים

ערר 55/23 גלדקין נ' הוועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז צפון

 

תמצית:

מקרה דנן עוסק בערעור על החלטת הוועדה לתכנון ובניה מחוז צפון (להלן: "הוועדה"). הערעור הוגש על ידי שלושה מחברי ועדת נוף הגליל (להלן: "חברי וועדת נוף הגליל"), בגין החלטת הוועדה לצרף את נוף הגליל לתוכנית בנייה כוללנית לישוב עין מאהל.

 

רקע:

בשנת 2019 פירסמה הוועדה תוכנית שמספרה 212-0137604, תכנית מתאר כוללנית לנוף הגליל, ששטחה הינה 32,822 דונם. היישוב עין מאהל ממוקם על הרי נצרת ונמצא בתחום השיפוט של נוף הגליל. ביום 25.1.2021 התקבלה החלטה בדיון בוועדה לתוכנית מתאר כוללנית לעין מאהל שמספרה 257-0713719. חברי וועדת נוף הגליל התנגדו להחלטה זו, בהתאם לכך התקיים דיון בנושא ביום 24.7.2023, בדיון נקבע לדחות את התנגדותה של חברי וועדת נוף הגליל ולאשר את התוכנית. כנגד ההחלטה הגישו חברי וועדת נוף הגליל ערר לפי סעיף 110(א)(1) לחוק הבניה והתכנון.

 

טענות הצדדים:

חברי וועדת נוף הגליל טוענים כי הוועדה לא התחשבה בהחלטתה כי מדובר בתוכנית אשר חלה על שני מרחבי תכנון של שתי רשויות שונות. עקב כך, התוכנית הכוללנית של עין מאהל משנה את התוכנית הכוללנית של נוף הגליל, למרות שהתוכנית של נוף הגליל קודמת לזו של עין מאהל. הוסיפו וטענו כי התוכנית של עין מאהל כוללת שטחים של נוף הגליל.

הוועדה טוענת כי למרות שקיימת אי התאמה בין שטחי השיפוט של הרשויות המקומיות לתוכנית של עין מאהל, בהחלטה מיום 10.7.2023 בוצעה הרחבה של עין המאהל באופן אשר מוציא את החלק המדובר מתחום שיפוטה של נוף הגליל, להחלטה זו לא התנגדה נוף הגליל. מוסיפה הוועדה וטוענת כי למרות שמדובר בשתי רשויות שונות, אין זה משפיע על פיתוחן וכי מבחינת השפעות סביבתיות ותשתיתיות יש יתרון לכך שהפיתוח יהיה צמוד. בהמשך לכך, ההחלטות הנ"ל התקבלו בתהליך ארוך שנוף הגליל הייתה שותפה לו.

 

דיון והכרעה:

בקשת הערר הוגשה על ידיי שלושת חברי וועדת העיר, אשר רק אחד מהם, סגן ראש העיריה, אלכס גלדקין, הגיע לדיון. כיוון שהעירייה עצמה, נוף הגליל, לא הגישה את בקשת הערר, בית המשפט שיער כי אם הרשות עצמה אינה זו שהגישה את בקשת הערר,  היא לא רואה בתוכנית זו כפוגעת בנוף הגליל. מטרת תוכנית עין המאהל היא פיתוח האזור לנוכח גידול האוכלוסייה, הקצאת שטחים לתעסוקה ומבנים ציבוריים. היישוב מובלע בנוף הגליל מכל צדדיו ומנותק מהסביבה, אין ליישוב קרקעות פנויות לפיתוח ולכן על מנת לפתחו נאלצים להעביר שטחים מנוף הגליל על מנת שלא להפקיע אדמות פרטיות. הגבול התכנוני יהיה לשימוש שתי הרשויות ושתיהן יהנו וירוויחו מהתכנון ואין צורך להפריד בין שטחים אלו בתכנון כיוון שהשטחים ישומשו לצורך מסחר ותעסוקה ולא לבתים פרטיים של תושבי עין מאהל.

 

סיכום:

הערעור נדחה

ניתן היום, י"א באייר התשפ"ד (19.5.2024).

 

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: