הדירה בקיבוץ נאות מרדכי הועברה בירושה טרם הסתיים סופית הליך השיוך. האם הקיבוץ רשאי לשלם ליורשים את ערך הבית במקום להעביר אליהם את הזכויות בו ?

בית המשפט המחוזי בנצרת. בפני כב' השופט עאטף עיילבוני. ת"א 105-10 עמוס אמיר נ' קיבוץ נאות מרדכי

עובדות המקרה:

במסגרת החלטה 751 של מועצת מקרקעי ישראל מיום 27/2/96 שכותרתה "שינויים במבנה הארגוני והקצאת קרקע בקיבוצים" נתקבלה החלטה בדבר שינויים במבנה הארגוני של הקיבוץ והקצאת מגרשי מגורים לחברי הקיבוץ. במועד קבלת החלטת השיוך – הוא המועד הקובע לצורך קביעת זכאותם של חברי הקיבוץ לרישום זכויותיהם בדירות התגוררה המנוחה בדירה בקיבוץ, וכי הלכה לעולמה כשנתיים לאחר מכן, בטרם הושלם הליך שיוך הדירות ובטרם החל רישום הדירות בפועל על שם חברי הקיבוץ.

התובע, יורש המנוחה, עמוס אמיר, מעוניין לשייך את דירת המנוחה על שמו. לטענתו, המנוחה היתה זכאית לרישומה כמיועדת לשיוך הדירה בה התגוררה שנים רבות וכי מדובר בזכות קניינית שעברה לידיו כיורשה. קיבוץ נאות מרדכי מתנגד, בטענה כי כללי שיוך הדירות מותירים בידי הקיבוץ את הבחירה האם להעניק לתובע את שווי הדירה או לשייך לו הדירה עצמה.

 

עיקרי הדיון:

תקנון הקיבוץ, המהווה חוזה, מסדיר את זכויותיהם של חברי הקיבוץ ביחס לדירת המגורים בה הם מתגוררים. על פי תקנון הקיבוץ הנדון, הקיבוץ מחזיק בנאמנות, עבור חבר הקיבוץ, בזכויות בדירת המגורים בה מתגורר החבר, עד להעברתה בפועל לידיו. החלטת השיוך אמנם שדרגה את זכויותיה של המנוחה בדירת המגורים, באופן המקדם אותן שלב נוסף לכיוון הגדרתן כ"זכויות קנייניות", אך בהתחשב בעובדה שהליך השיוך טרם הושלם, לא ניתן לייחס למנוחה זכויות קנייניות בדירה, כי אם, לכל היותר, זכויות חוזיות לרישום הדירה על שמה, לכשיושלם הליך השיוך ולכן, המנוחה לא היתה יכולה להעביר לתובע זכויות קנייניות שלא היו לה במותה. אין כל בסיס לטענת התובע כי יש לקרוא את סעיף 6 האמור כך שהמנגנון המאפשר בחירה בלעדית של הקיבוץ, למי שיוך דירה ולמי כסף, יופעל רק במקרים בהם קיים, מבחינה אובייקטיבית, קושי לשייך דירה.

 

 

החלטה:

חברת קיבוץ שנפטרה טרם הסתיימו הליכי שיוך דירות בקיבוץ לחברים, לא היתה בעלת זכות קניינית בדירה ולכן גם התובע כיורשה, אינו בעל זכות קניינית בנכס. טענה זו כפופה לתנאים המפורטים בתקנון הקיבוץ ובכללי שיוך הדירות, וביחס לחבר קיבוץ שנפטר לאחר קבלת החלטת השיוך, קובע סעיף 6 לכללים, כי יורשיו יהיו זכאים לקבל את ערך זכותו לבית מגורים או לבוא בנעליו לצורך רישום הזכויות בדירה, לפי בחירתה הבלעדית של האגודה, ולכן החלטת הקיבוץ לתת לתובע את שווה ערך הדירה ולא את הדירה עצמה היתה כדין.

התוצאה היא, שיש לדחות את התביעה כנגד קיבוץ נאות מרדכי ומחייב את התובע לשלם לקיבוץ הוצאות משפט, כולל שכ"ט עו"ד, בסך -.5,000 ₪ ומע"מ כחוק.

ניתן ב- י"ב חשון תשע"א, 20 אוקטובר 2010, בהעדר הצדדים.

 

לאתר קיבוץ נאות מרדכי – אגודה שיתופית חקלאית

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: