הקצאת מגרשים לרווקים בשכונת ההרחבה במושב
ת"א 9561-05-22 פלד ואח' נ' רמות מושב עובדים להתיישבות בבית משפט מחוזי בנוף הגליל-נצרת לפני כבוד השופטת אילונה לינדנשטראוס
תקציר
פסק הדין עוסק במחלוקת משפטית בין תושבי מושב רמות לבין המושב עצמו בנוגע לקריטריונים להקצאת מגרשים במסגרת ההרחבה. התובעים, רווקים שגדלו במושב ומעוניינים להמשיך להתגורר בו, טענו כי הקריטריון המחייב כי רק בעלי משפחות עם ילדים במסגרות חינוכיות יהיו זכאים למגרשים מהווה אפליה אסורה ומנוגד להוראות חוק ולשוויון.
רקע
מושב רמות פרסם באפריל 2022 מכרז לשיווק 40 מגרשים. אחד הקריטריונים המרכזיים במכרז היה כי המועמדים יידרשו להיות בעלי משפחות עם ילדים, מה שהוביל להגשת תביעה מצד התושבים הרווקים במושב. התביעה התבססה על טענות להפליה ופגיעה בשוויון, תוך התייחסות להוראות תקנון האגודות השיתופיות (תיקון 8) האוסרות אפליה על רקע הורות ומעמד אישי.
עמדות הצדדים
התובעים טענו שהקריטריון המדובר מפלה אותם לרעה, פוגע בזכותם לשוויון ומונע מהם להשתתף במכרז באופן בלתי הוגן. לטענתם, הם בעלי זיקה חזקה למושב ורצון להמשיך ולהתגורר בו.
המושב טען כי הקריטריון לגיטימי ונועד להבטיח את הגידול הדמוגרפי והמשכיות חיי הקהילה. כמו כן, נטען כי הקריטריון מונע ספסרות במגרשים ומיועד להקצאתם למשפחות שיעתיקו את מגוריהן למושב.
דיון משפטי
במסגרת הדיון, בית המשפט בחן האם הקריטריונים שנקבעו עומדים בדרישות החוק והאם האגודה פעלה באופן סביר. הוא קבע כי למושב יש שיקול דעת נרחב בקביעת קריטריונים בהתאם לאופיו וצביונו וייחודי, וכי אין מדובר בהפליה פסולה. בית המשפט דחה את הטענה לפיה תיקון 8 לפקוד. האגודות השיתופיות חל על ההליך, מאחר שהוא מתייחס לוועדות קבלה ולא לקריטריונים של המושב עצמו.
בית המשפט הדגיש את האיזון בין צרכי התובעים לרצון המושב להבטיח המשכיות דמוגרפית וקהילתית, וקבע כי הקריטריון שהוצב מוצדק בנסיבות העניין, מכיוון שמשפחות הנמצאות במושב בשכירות הן בעלות צורך מיידי בדיור ורואות בו את ביתן העתידי.
מסקנה
בית המשפט דחה את התביעה וקבע כי הקריטריון שהציב המושב הינו סביר ולגיטימי.
ניתן היום, י"ג תמוז תשפ"ב, 12 יולי, 2022 בהעדר הצדדים.