חופש המידע הרשויות מקומיות – מה מותר ומה אסור
העותר, אילן גלבסקי חבר מועצת קריית אתא ביקש מביהמ"ש לקבל צו המורה למשיבים, ראש העירייה ומנכ"ל העירייה, למסור לעותר את פרטי המידע המצויים ברשותם. פרטי המידע המבוקש הם:
1. רשימת עובדי העירייה, החברה הכלכלית של קריית אתא והמתנ"ס בשנים 2003-2006.
2. דוחות כספיים מפורטים של החברה הכלכלית לשנים 2002-2005.
3. דוחות שכר של עובדי העירייה, החברה הכלכלית ועובדי המתנ"ס לשנים 2003-2006.
4. מידע על תשלום או קביעת היטלי השבחה של שכונת בית וגן.
5. מכרז העברת עבודות ניקיון העיר לחברה פרטית מיולי 2003 וכן ההסכם שנחתם עמה.
6. חשבון מפורט של שכ"ט ששולם למשרד עו"ד נתן מאיר בשתי העתירות שנדונו בשנת 2004 בביהמ"ש המחוזי בחיפה.
מנגד טוענים ראש העירייה ומנכ"ל העירייה כי העותר השתהה למעלה משנה וחצי בהגשת העתירה. בנוסף הם טוענים כי העתירה נגועה בחוסר ניקיון כפיים מובהק ואי גילוי עובדות מהותיות ונחוצות לעתירה משום שגלבסקי לא גילה לביהמ"ש כי נפגש לא אחת עם מנכ"ל העירייה וניתנה לו זכות העיון במסמכים הכלולים בחוק.
החוק קובע[1] כי עתירה מנהלית תוגש במועד שנקבע לכך בדין, ואם לא נקבע מועד כאמור, יש להגישה בלא שיהוי, לפי נסיבות העניין, ולא יאוחר מארבעים וחמישה ימים מיום שההחלטה פורסמה כדין, או מיום שהעותר קיבל הודאה עליה או מיום שנודע לעותר עליה, לפי המוקדם.
לנושא המועדים נודעת חשיבות ממעלה ראשונה לעניין הגשתן של עתירות מנהליות.
ביהמ"ש רשאי[2] להאריך את התקופה להגשתה של עתירה, אם ראה הצדקה לכך.
אולם[3] זכות העיון אינה חלה על מסמך "שגילויו או פרסומו אסור על פי דין" ואיסור זה כולל בתוכו דוחות שכר של עובדי עירייה, חברות שעובדות עם העירייה, וכן שכ"ט ששולם למשרד עו"ד, זאת לאור הוראותיו של חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א 1981.
מלשון הפקודה עולה כי גלבסקי רשאי להכין לעצמו עותק צילומי מהחומר. לא קיימת חובה על ראש העירייה ומנכ"ל העירייה למסור לו עותק צילומי מהמסמכים. ובכן, החובה לאפשר עיון אינה כוללת חובה לספק צילומי מסמכים למי שחפץ לעיין בהם.
ביהמ"ש קבע שאם ברצונו של גלבסקי לראות את פרטי תלוש השכר של עובד עירייה, אנשי חברה שעובדים עם העירייה ושכר טרחה של עו"ד, עליו לצרף את הצדדים שאת תלושי השכר שלהם חפץ לראות, כצד לעתירה. ביהמ"ש לא ידון ויחליט על פגיעה בפרטיותם של הגורמים הנ"ל ללא שמיעת טיעוניהם בעניין זה.
ביהמ"ש דחה את העתירה.
[1] תקנה 3 לתקנות בתי המשפט לעניינים מנהליים (סדרי דין), התשס"א – 2000
[2] כלשונה של תקנה 3(ג) לתקנות סדרי הדין.
[3] זכות העיון ,סע' 140א(ב) לפקודת העיריות,