כחלון, חבר קיבוץ תל קציר, נפגע בתאונת עבודה בשנת 1997. עגלת טרקטור מעכה מספר מאצבעות ידו. אחרי הפרטת הקיבוץ בשנת 2003, איזה סכום הקיבוץ וחברת הביטוח של הקיבוץ ישלמו לו?

בית משפט השלום בחיפה. ת''א 14468-04 . בפני כב' השופטת אילת דגן. רחמים כחלון נ' קיבוץ תל קציר, אבנר אגוד לביטוח נפגעי רכב בע''מ.

 

מפי  כב' השופטת  אילת דגן

רחמים כחלון, עותר לחייב את קיבוץ תל קציר (להלן : הקיבוץ) , ואת  אבנר אגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ ( להלן : הביטוח) בנזקי גוף שנגרמו לו כתוצאה מתאונת דרכים, שעה שבעת שניהל את המוסך בקיבוץ תל קציר עגלת הטרקטור עליה נהג התדרדרה ומעכה שתיים מאצבעות ידו הימנית עד כדי כמעט קטיעה. לאחר התאונה  שהה כחלון באי כושר לתקופה בת 6 חודשים.

התאונה הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה ונקבעה לכחלון נכות לצמיתות בשיעור 19%.  המוסד לביטוח לאומי העביר את דמי הפגיעה לקיבוץ ואילו כחלון  שלא קיבל ממילא שכר בהיותו חבר קיבוץ המשיך לעבוד לאחר תקופת אי הכושר ועד פברואר 2003 ללא כל הפסד. בפברואר 2003 ולאור הפרטת הקיבוץ, המוסך נסגר, כמו גם ענפים אחרים בקיבוץ. לאחר ההפרטה קיבלו החברים שנזקקו דמי קיום מהקיבוץ. לאחר ישור ההדורים בגין סכסוך בין הקיבוץ לכחלון, החל כחלון לקבל דמי קייום מהקיבוץ.

כחלון טוען כי מאז שנסגר המוסך הוא לא שב למעגל העבודה למרות מאמצים שעשה, למעט שכר של כ-1,000 ₪ לחודש מחברה בה משמש כבוחן עגלות אין לו הכשרה/השכלה לעבודה שאיננה פיזית ובשים לב לנכותו ביד ימין הוא מוגבל בעבודות פיזיות במידה העולה על נכותו הרפואית שנקבעה.

הקיבוץ טוען כי נכותו של כחלון  היא קלה מבחינה תפקודית והראיה כי הוא  שב לעבודתו לאחר תקופת אי הכושר בשנת  1998 ומאז ועד 2003  המשיך לעבוד באופן מלא ורגיל ואף התקדם באופן מקצועי.

לטענת הקיבוץ, אי השתלבותו במעגל העבודה, ככל שאלה פני הדברים, נובעת ממצב נפשי/נוירולוגי/ קוגנטיבי שאינו קשור לתאונה, אלא נובע מדכדוך על רקע הפרטת הקיבוץ וסכסוכים כספיים עם הקיבוץ, הלם קרב ממנו סובל בנו ונכויות נוספות כלליות המעיבות על כושר ההשתכרות.

מצב רפואי ותפקודי

תיקו הרפואי של כחלון הוגש וממנו עולה כי הוא סובל מבעיות שונות, בעיות שנגרמו על פי עדותו בשל העבודה הפיזית שעה שעבד בגד"ש (גידולי שדה) ועוד לפני שהחל עבודתו במוסך וממילא וללא קשר סיבתי לתאונה.

כחלון  הגיש תביעות למוסד לביטוח לאומי לנכות כללית ולשירותים מיוחדים והמוסד לביטוח לאומי קבע 82% נכות, התוכם  10% בגין כל אצבע כתוצאה מהתאונה מושא התביעה.

כל אלה מלמדים כי לאי מציאת העבודה לאחר סגירת המוסך עשויות להיות סיבות רבות ומשולבות שהפגיעה בתאונה היא רק אחת מהן ולא בטוח שהעיקרית בהן.

 ביחס לתפקודו של כחלון לאחר התאונה הוא העיד בחקירה הנגדית כי לאחר התאונה קיבל אישור ממשרד התחבורה להיות מנהל מקצועי של מפעל לתיקון אבובים וצמיגים וכן קיבל הרשאה שמוסך הקיבוץ ישמש כתחנה לבדיקת רישוי לסוגי רכב ועבד כבוחן רכב אחרי ההפרטה ביבניאל ובטבריה. כאמור, כחלון  עבד במשך 5 שנים לאחר התאונה ועד להפרטת הקיבוץ ללא מגבלה בתפקידו ובתקופה זו אף המשיך להתקדם מקצועית, דבר המלמד כי לא היתה פגיעה קשה וממשית בתפקודו. ואף, כחלון העיד כי חוסר יכולתו למצוא עבודה נובע בחלקו הגדול מהפרטת הקיבוץ והבעיות עם בנו.

בהסתמך לאמור כחלון  לא הוכיח שאי השתלבותו בצורה טובה במעגל העבודה לאחר הפרטת הקיבוץ, קשורה כל כולה בנכותו כתוצאה מהתאונה ובהיעדר נתונים אחרים יש  להעמיד את שיעור הנכות התפקודית על 19%, כשיעור נכותו הרפואית.

גובה הנזק:

כאב וסבל- לכחלון נקבעה נכות על פי דין על ידי המוסד לביטוח לאומי בשיעור 19%. לפיכך הפיצוי בניכוי גיל ובתוספת 6 ימי אשפוז עומד על סך 26,439 ₪.

הפסד שכר בעבר- כאמור, כחלון חזר לעבודתו לאחר התאונה ולמעשה הקיבוץ המשיך לספק את צרכיו במלואם כמו לשאר חברי הקיבוץ עד לשנת 2003 עת הופרט הקיבוץ ונסגר המוסך. לפיכך, עד מועד זה אין כל השתכרות. כחלון הוכיח כי לאחר סגירת המוסך השתכר בסכום העומד על כ-1,000 ₪ לחודש, ברם לא הביא ראיות בשאלה כמה עשוי היה להשתכר בעיסוקו או בהשוואה לשכר חברי קיבוץ במעמד דומה שהשתלבו בעבודה אחרי ההפרטה. בהעדר נתונים נכון יהיה להעמיד את בסיס השכר לצורך החישובים לפי שכר ממוצע במשק, דהיינו 8,230 ₪ ברוטו נכון למועד כתיבת פסק הדין (נטו 6,600 ₪).  ההפסד החלקי מאז 1/1/03 ועד היום (91 חודשים) לפי 19% עומד על  114,114 ₪. 

הפסד כושר השתכרות בעתיד-  כחלון  בן 64 כיום ונותרו לו עוד 3 שנות עבודה עד הגיעו לגיל פרישה 67 , ולכן יש להעמיד את הסכום הראוי לפיצוי על סך 43,000 ₪.

עזרת צד ג' בעבר-  כחלון לא הביא כל ראיה על עזרה בשכר ואף אם רעייתו סעדה אותו בתקופת אי הכושר, לא נראה כי מדובר בעזרה החורגת ממה שמורגלים בני משפחה קרובים לסייע בעת צרה. לפנים משורת הדין, הועמד סכום  לפיצוי על סך 5,000 ₪.

הוצאות רפואיות- לא הובאה כל ראיה. לפיכך, אין מקום לפיצוי בראש נזק זה.

סך כל הנזק עומד על 188,553 ₪.

מסכום הפיצוי יש לנכות תגמולי מל"ל בחלקם היחסי (19% מתוך 82% השווים 23%) מתוך מה ששולם בגין נכות כללית, החל מספטמבר 2009 ולכן יש לנכות סך 23,393 ₪.

לאחר הניכוי עומד הסכום על 165,160 ₪.

על כן התביעה מתקבלת. קיבוץ והביטוח ישלמו לכחלון   165,160 ₪ ואף ישאו בשכר טרחת עורך דין בשיעור 13% פלוס מע"מ וישפו את התובע בגין אגרה ששולמה עם פתיחת התיק. כמו כן, ישאו ביתרת אגרה.

ניתן היום, כ"ה אב תש"ע, 05 אוגוסט 2010.

לאתר הבית של קיבוץ תל קציר.

לאתר הבית אבנר אגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: