מאבק הרשויות על קמפוס בר אילן - שר הפנים זוכה לגיבוי מבג"ץ

בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק לפני מ"מ הנשיא (כתוארו אז) יצחק עמית, כבוד השופטת דפנה ברק ארז וכבוד השופטת רות רונן.

בג"ץ 46021-08-24 עיריית גבעת שמואל נ' שר הפנים

תמצית:

במוקד העתירה עמדה שאלת סמכות קביעתו של שר הפנים לקבוע את השיוך המוניציפלי של שטחי אוניברסיטת בר אילן. גבעת שמואל ביקשה לצרף את קמפוס האוניברסיטה לתחום שיפוטה, אולם השר סירב להכריע בבקשה בשלב זה, בהעדיפו להמתין לסיום עבודתה של ועדה לאיחוד רשויות שמונתה לאחרונה.

רקע:

אוניברסיטת בר אילן נוסדה ב-1955 בשטח השיפוט של בני ברק. כעשור לאחר מכן, הועבר הקמפוס לתחום השיפוט של רמת גן, ועם השנים התפשטה האוניברסיטה גם לאזורים הגובלים בגבעת שמואל. בשנת 1986 הוקמה "ועדת קיפניס" לבחינת גבולות מוניציפליים באזור, שהמליצה לרכז את שטח האוניברסיטה תחת רשות אחת. בשנת 1992 החליט שר הפנים דאז להעביר שטחים של האוניברסיטה שהיו בתחום גבעת שמואל לידי רמת גן.

לאחר התרחבות נוספת של האוניברסיטה, פנתה גבעת שמואל בשנת 2014 לשר הפנים בבקשה לבחון מחדש את נושא השיוך. בהמשך, הוקמה ועדה שבחנה את הנושא והגישה המלצות סופיות ביוני 2021. בשלוש השנים שחלפו מאז היו שינויים פוליטיים רבים, מונו שרי פנים חדשים ונערכו בחירות לרשויות המקומיות. עקב השינויים הללו, באפריל 2024 קיים שר הפנים הנוכחי דיון בנושא איחוד רשויות באזור, והוחלט על הקמת ועדה חדשה לבחינת אפשרות ליצירת רשות מאוחדת הכוללת את גבעת שמואל, גני תקווה וקריית אונו. נקבע כי אם תמליץ הוועדה על איחוד, היא תידרש גם לסוגיית הגבולות בין הרשות המאוחדת לרמת גן, בדגש על אזור האוניברסיטה.

טענות הצדדים:

גבעת שמואל טוענת כי הימנעות השר מהכרעה בנושא פוגעת בתושביה ומנוגדת לחוק. לטענתה, חלף זמן ממושך ובלתי סביר מאז פרסום המלצות הוועדה ביוני 2021. גבעת שמואל הציגה כי השר מחויב לקבל החלטה בנושא חלוקת הכנסות תוך 30 יום לפי סעיף 9ב(ו) לפקודת העיריות. הרשות גם טענה כי החלל הריק שנוצר בתוך שטחה גורמת לקשיים תפעוליים וניהוליים משמעותיים.

השר טען כי העתירה מוקדמת, שכן הסוגיה עודנה בבחינה. לשיטתו, בשל השינויים הרבים שהתרחשו בשנים האחרונות והקמת הוועדה החדשה, ראוי להמתין למסקנותיה טרם קבלת החלטה סופית. השר הוסיף כי האפשרות הראשונה שהייתה לו להתעסק בנושא זה הייתה רק במרץ 2024 וכי בנסיבות אלו ראוי להמתין ולא לקבוע הכרעה חלוטה.

רמת גן והאוניברסיטה התנגדו לעתירה, וטענו כי גבעת שמואל התנגדה בעבר להמלצות הוועדה משנת 2021, ומכאן שהעתירה הנוכחית מהווה חוסר עקביות. עוד נטען כי גבעת שמואל השתהתה בהגשת העתירה, וכי שינוי השיוך המוניציפלי של מוסד אקדמי-מחקרי יפגע בתפקודו התקין ובנהלים הקבועים בחוק.

דיון והכרעה:

בית המשפט קבע כי יש לדחות את העתירה. נפסק כי לשר הפנים מוקנה שיקול דעת רחב בענייני שינוי גבולות מוניציפליים, ובהתאם לכך על בית המשפט לנהוג בריסון בהתערבותו השיפוטית בתחום זה.

השופט עמית הדגיש כי במקרה זה טרם התקבלה החלטה סופית בנוגע להמלצות משנת 2021, וכי השר מבקש לגבש תמונה עדכנית ומלאה לפני הכרעה, בפרט לאור העובדה שבקרוב צפויות המלצות מהוועדה החדשה. נקבע כי בנסיבות אלה, שיקול דעתו של השר להמתין אינו חורג ממתחם הסבירות באופן המצדיק התערבות שיפוטית.

ביחס לטענה בדבר לוחות הזמנים, ציין בית המשפט כי אמנם סעיף 9ב(ו) לפקודה קובע מסגרת זמנים מוגדרת, אך יש לראות את הסעיף בהקשרו המלא ולנוכח העובדה שבינתיים מונתה ועדה חדשה העוסקת באותו נושא. במצב זה, ההמתנה למסקנותיה טרם קבלת החלטה נחשבת כסבירה.

סיכום:

העתירה נדחית, לא ניתן צו להוצאות.

ניתן ביום י"ט טבת תשפ"ה (19 ינואר 2025).

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: