מועצה אזורית בוסתאן אלמרג' תפצה רכז מונציפאלי ב- 15,000 ₪ מכיוון שפיטרה אותו שלא כדין
בסאם זועבי עבד כרכז מוניציפאלי בשורות המועצה האזורית בוסתאן אלמרג' החל משנת 1999. במסגרת תפקידו היה אחראי בסאם על טיפול במשאבות המים בכפר ועל גביית תשלומי מים וארנונה.
בשנים האחרונות נקלעה המועצה לקשיים כלכליים, ואף מונה ראש מועצה אחר אשר עמל על תכנית הבראה לצמצום הוצאות המועצה והגדלת הכנסותיה, אמנם תכנית זו לא אושרה ע"י משרד הפנים. אחת ההחלטות שקיבלה המועצה היתה ביטול משרת הרכזים המונציפאליים. בעקבות ההחלטה, נערך לבסאם שימוע אשר לאחריו פוטר מעבודתו. בעקבות פיטוריו הגיש בסאם את התביעה שלפנינו.
בסאם טוען כי פיטוריו נעשו שלא כדין משום שהם מבוססים על תכנית הבראה שאינה קיימת. לא רק זו, מציין בסאם, אלא שהשימוע שנעשה לו – לא נערך כדין, וכי מדובר בתוכנית הבראה חד צדדית שנעשתה ללא אישור ההסתדרות ובניגוד לקבוע בהסכמים הקיבוציים.
בסאם סבור כי מדובר במשרה חיונית מאוד לתושבי הכפר, שכן עיקר עבודתו היתה טיפול במשאבות המים המספקות את מי השתייה לכפר, עבודה שהצריכה תחזוקה יומיומית עקב מצבן הרעוע של המשאבות ועקב ריבוי הפסקות המים בכפר, ומוסיף, כי אף לאחר פיטוריו הוא המשיך להיענות לקריאות התושבים ולתקן את משאבות המים.
מנגד, טוענת המועצה, כי בסאם פוטר כדין, לאחר שנערך לו שימוע ולאחר שפיטוריו קיבלו את הסכמת וועד העובדים. בנוסף, מדגישה המועצה, כי בסאם התקבל לעבודה שלא כדין, ללא מכרז, ומטעם זה פוטר.
דיון והכרעה
בית הדין עוסק בשאלה האם נפל פגם בפיטוריו של בסאם, ובמידה וכן - האם יש לבטל את הפיטורים ולהורות על השבתו לעבודה בשירות המועצה.
בית הדין קובע, כי על אף שהוכנה טיוטה לתכנית ההבראה, ואף נוהלו מגעים מתקדמים לאישורה ע"י משרד הפנים, תכנית זו לא אושרה נכון למועד פיטוריו של בסאם. כמו כן, מציין בית הדין, כי יישום תכנית הבראה מחייב היוועצות עם נציגי העובדים, וגם במקום בו לא קמה חובה כזו מכוח הסכם קיבוצי, הרי שזו מתחייבת מן החובה המוטלת על המעביד והעובדים לנהוג זה כלפי זה בדרך מקובלת ובתום לב. בהתאם לכך, פוסק בית הדין, כי קבלת החלטת פיטוריו של בסאם טרם היוועצות עם הסתדרות העובדים מהווה פגם במערכת היחסים הקיבוצית ובמערכת היחסים של המועצה ובסאם.
בית הדין סבור, כי ההחלטה לבטל את משרות הרכזים המוציפאליים, אשר אוישו ללא קבלת אישור נחיצות משרה, ללא תקן וללא מכרז, נתקבלה משיקולים ענייניים, ואף בסאם עצמו טוען אך ורק נגד הדרך בה התקבלה ההחלטה ולא טוען להתנכלות אישית. לפיכך, קובע פוסק בית הדין, כי מרגע שלא ניתנה אישור נחיצות משרה לרכז מונציפאלי לא יועילו נסיונות השכנוע של בסאם, ובית הדין לא יתערב בניהול של המועצה בעניין זה.
בית הדין קובע, כי על אף שנפל פגם בפיטוריו של בסאם, אין מקום להורות על אכיפת העסקתו, וזאת מכיוון שהוא התקבל לעבודתו ללא מכרז וללא אישור נחיצות משרה, וכן היות ומדובר במועצה השרויה במצב כלכלי קשה, אשר ביצעה פיטורי עובדים משיקולים ענייניים.
עם זאת, פוסק בית הדין, כי בעקבות הפגם שנפל בהליך הפיטורים, אשר נעשו שלא במסגרת תכנית ההבראה וללא היוועצות מראש עם ההסתדרות, תפצה המועצה את בסאם ב- 15,000 ₪.
בית הדין קובע כי נפל פגם בפיטוריו של בסאם ע"י המועצה ולכן המועצה תפצה אותו. עם זאת, בית הדין לא כופה את המועצה להשיב את בסאם לעבודתו.
בנוסף, פוסק ביהמ"ש, כי המועצהתשלם הוצאות משפט בסך 2,000 ₪.
ניתן ב- , י"ח אלול תשע"ב,05 ספטמבר 2012.