מועצה אזורית דרום השרון הורשעה ונקנסה בגין סלילת כביש ללא היתר בניה
בשנת 2007 סללה מועצה אזורית דרום השרון דרך העוברת במקרקעין חקלאיים השייכים לקיבוץ ניר אליהו, מבלי שניתן למועצה היתר לסלילה זו. בעקבות סלילת הדרך הואשמה המועצה בביצוע עבודות ללא היתר בניה ובביצוע שימוש טעון היתר ללא היתר.
בין המדינה לבין המועצה התקיים הליך גישור, אשר בסופו התקשרו הצדדים בהסדר טיעון, היות והמועצה הפיקה את הלקחים מהמקרה, והטמיעה אותם בעבודתה.
לפנינו גזר הדין בדבר גובה הקנס הכספי שיש לפסוק למועצה, כאשר לטענת המדינה יש להתייחס בחומרה למעשי המועצה, שהרי בישראל נפוצה מאד התופעה של עבריינות בתחום הבניה, ולכן מצופה ממועצה, האמונה על שלטון החוק, לפעול לפי הדרך החוקית. היות והמועצה הלכה בדרך ההפוכה, סבורה המדינה, כי יש להטיל עליה קנס בשיעור של כ- 35,000 ₪.
מנגד, טוענת המועצה, כי יש להסתפק בקנס סמלי בלבד, שכן בהתוודעה לעבירות היא פעלה במהירות המרבית לסילוקן והסדרתן בדרך החוקית. כמו כן, הוסיפה המועצה והדגישה, כי אין לה הרשעות קודמות בתחום התכנון והבניה, וכי הליך בו עומדת רשות מקומית לדין בעבירות תכנון ובניה הוא הליך תקדימי, ולטענתה, לא יהיה זה נכון להטיל על המועצה קנס ממשי, שכן זה ישולם מקופת הציבור.
דיון והכרעה
ראשית, מציין ביהמ"ש, כי המועצה הינה תאגיד משפטי בה יתכן ויתקיים מקרה בו אורגן אחד פועל בלא ידיעת אורגנים אחרים, ואכן, במקרה דנא, פעל סגן ראש המועצה באופן אשר מקים למועצה אחריות בפלילים, אולם, מרגע שהתוודע ראש המועצה לענין זה הוא פעל באופן יעיל לסילוק העבירות. ביהמ"ש מציין, כי בדרך זו נוצר פיצול בישות המשפטית, כאשר גורם אחד עבר עבירה וגורם אחר מתקן את המעוות, ולכן מקרה זה מצריך התייחסות מיוחדת.
ביהמ"ש מוסיף, כי אמנם המועצה הינה רשות מקומית האמונה על אכיפת שלטון החוק, אך העבירה נעברה בלא ידיעת הגורם הבכיר בה, וברגע שנודע לגורם הבכיר על קיומה הוא התנהג באופן אחראי והולם, ולכן אין כאן פגיעה חמורה באכיפת שלטון החוק.
כמו כן, מתחשב ביהמ"ש במשך הזמן הארוך בו נמשך הליך הגשת כתב האישום, שהרי המעשים בוצעו בשנים 2006-2007, וכתב האישום הוגש רק בשנת 2009, ומשכך, יש בדברים אלו כדי להקל על עונשה של המועצה.
ביהמ"ש גוזר קנס מינורי על מועצה אזורית דרום השרון בסך 8,000 ₪.
ניתן ב- ג' תשרי תשע"ג, 19 ספטמבר 2012