מנהל החשבונות הראשי של קיבוץ בית קמה לא יורשע בתקיפה אך יבצע עבודות לתועלת הציבור
אבימלך פלדמן שהינו מנהל חשבונות ראשי של קיבוץ בית קמה, ירד ממשרדו על מנת לברר פשר ניתוק חשמל שהפריע לעבודתו, ופגש בחשמליה של הקיבוץ את אפרים אברהמי. בין השניים התפתח עימות מילולי, כשבמהלכו דחף אבימלך את אפרים, אשר נפל ונחבט בראשו מגנרטור שהיה בסמוך. אפרים הובהל לבית חולים, שם נתפרו חתכים בגולגלתו, ולאחר מכן הוא שב לביתו להחלמה של כחודש.
אבימלך הודה במעשה, אך טען שמדובר במקרה חד פעמי אשר אינו משקף את התנהגותו ככלל. לצורך תמיכה בדבריו, הביא אבימלך עדי אופי אשר העידו על אופיו השקט והרגוע והתייחסותו הנעימה לכל הסובבים, כמו גם על עצם עבודתו בקיבוץ במשך כ-30 שנים ללא רבב התנהגותי.
מתסקיר אשר הוגש בעניינו, עולה כי אבימלך הינו אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי והאירוע הנוכחי אינו משקף את התנהגותו. עוד נאמר שם, כי הוא שיתף פעולה ונאות למפגש עם הנפגע, מפגש אשר לא יצא לפועל שלא באשמתו. שירות המבחן אף המליץ לא להרשיעו ולהסתפק בעבודות לתועלת הציבור שכן הרשעה תפגע בשיקומו ובאפשרות השתכרותו.
מנגד, המדינה מתנגדת להמלצות שירות המבחן, בטענה כי המקרה אינו עומד בקריטוריונים לעבודות לתועלת הציבור, ואף מדגישה את חומרת העבירה ואת חומרת הפגיעה בראשו של אפרים. כשבנוסף, אפרים טען שכתוצאה מהפגיעה הוא איבד את הביטחון העצמי בהליכה וביקש שייפסקו לו פיצויים.
ככלל יש להרשיע מי שעבר עבירה. על מנת שלא תהיה הרשעה, על בית המשפט להשתכנע כי שיקולי השיקום גוברים על האינטרס הציבורי שבהרשעה, ושימוש באי הרשעה יעשה על פי קריטוריונים שנקבעו בפס"ד השונים.
כך למשל, בהלכת כתב נקבע, כי הימנעות מהרשעה תהיה אפשרית בהצטבר שני עקרונות: האחד, כי ההרשעה תפגע פגיעה חמורה בנאשם; והשני, כי סוג העבירה מאפשר לוותר על הרשעה מבלי לפגוע מהותית בשיקולי ענישה אחרים.
כמו כן בהמלצה על עבודות שירות יש לקחת בחשבון שיקולים נוספים, כמו למשל שמדובר בעבירה ראשונה, סבירות שהנאשם יעבור עבירה נוספת, מעמד הנאשם והקשר בין העבירה למעמדו, ועוד.
לעניינו, קבע בית המשפט, כי השיקול האם להרשיע את אבימלך אינו חד לכאן ולכאן, שכן מחד, העבירה הינה עבירת תקיפה חמורה, אך מאידך, מדובר באדם נורמטיבי אשר לו זוהי מעידה חד פעמית, ואין סבירות גבוה כי הוא ישוב ויעבור עבירה זו בשנית. זאת ועוד, הרשעתו של אבימלך תפגע בו כמנהל חשבונות, ותרחיק את שיקומו.
לאור האמור לעיל, בית המשפט קבע, כי המקרה שלפנינו עומד בדרישות הלכת כתב, והחליט שלא להרשיע את אבימלך. תחת זאת נקבע, כי אבימלך יהיה תחת צו פיקוח למשך שנה, שהוא יבצע 100 שעות עבודות לתועלת הציבור במשרדי עזר מציון וישלם לאפרים פיצויים בסך 10,000 שקלים חדשים.