סירוב מתן רישיון עסק למחלבה שפועלת בניגוד לחוק התכנון והבנייה

בית המשפט לעניינים מנהליים במחוז מרכז, לפני השופט אורן שוורץ

עת"מ 1319-05-24 מחלבות גד (שיווק - 1992) בע"מ ואח' נ' גלית שאול-ראשת רשות רישוי עסקים מועצה האזורית עמק חפר ואח'

תמצית:

עתירה זו הוגשה נגד החלטת רשות רישוי עסקים לסרב לבקשת העותרים למתן רישיון עסק למחלבה בשל פעילותה במקרקעין בניגוד לדיני התכנון והבנייה. העתירה מעלה את השאלה האם ניתן לתת רישיון עסק זמני חרף הפרת דיני התכנון והבנייה, וזאת כאשר קיים צו שיפוטי האוסר את השימוש במבנה בו פועל העסק.

רקע:

העותרת, חברת מחלבות גד ובעליה, מפעילים מחלבה במבנה רחב ממדים וגבוה, שהוקם במושב בית יצחק בעמק חפר. המבנה עצמו נבנה בהיתר כדין, אולם השימוש בו כמחלבה לייצור ואחסון גבינות אינו תואם את ייעוד הקרקע והשימושים המותרים לפי דיני התכנון והבנייה. טרם כניסתה של מחלבות גד למתחם, פעל במקום בית עסק אחר לייצור גבינות. כנגד פעילות בית העסק הקודם התנהלו הליכים משפטיים מכוח חוק התכנון והבנייה. הליכים אלה הסתיימו בהסדר לפיו הותר שימוש במבנה רק כ"מבנה חקלאי, מחסן חקלאי ולפי כל דין".

מחלבות גד התמזגה עם המפעיל הקודם והרחיבה את הפעילות במקרקעין, אך עקב לחץ ציבורי מצד תושבי המקום, צמצמה את היקף פעילותה ל-472 מ"ר בלבד. למרות הצמצום בפעילות, נפתחו נגד העותרים הליכים משפטיים חדשים, וביום 23.8.2023 ניתן צו הפסקה שיפוטי האוסר את המשך השימוש החורג במבנה. בפברואר 2024 הגישו העותרים בקשה חדשה לרישיון עסק למטרת ייצור, עיבוד ואחסון של גבינות, אך זו סורבה על ידי רשות הרישוי בטענה של "סירוב הנדסי".

טענות הצדדים:

מחלבות גד טוענים כי היתר הבנייה שניתן למקרקעין תואם את השימוש במבנה למחלבה בהיקף המופחת בו פועלת המחלבה כיום, ושהשימוש במבנה נעשה "לפי דין" כפי שנקבע בהסכם פשרה שנחתם בהליך קודם. הם טענו כי הסירוב ההנדסי לוקה בחוסר סבירות קיצוני ועומד בסתירה לפסק דין קודם. הוסיפו וטענו כי יש לחייב את הרשויות לתת להם אישור הנדסי למחלבה, או לפחות להעניק להם רישיון זמני, לתקופה בת 48 חודשים על מנת לאפשר להם להעביר את פעילותם למקום אחר.

מנגד, רשות רישוי העסקים בעמק חפר טוענים כי הפעילות במקרקעין אינה מתיישבת עם צו שיפוטי שניתן ב-2023, האוסר את השימוש במבנה שבמקרקעין. כמו כן, בהתאם לסעיף 8א1(א) לחוק רישוי עסקים, רשות רישוי מנועה מלתת רישיון עסק לעסק שאינו מקיים את דיני התכנון והבנייה, במיוחד כאשר מתנהל הליך אכיפה ותלוי ועומד צו הפסקה שיפוטי.

דיון והכרעה:

בית המשפט ניתח את המתח הקיים בין חוק רישוי עסקים לבין חוק התכנון והבנייה. מחד גיסא, סעיף 8א1(א) לחוק רישוי עסקים קובע באופן מפורש כי רשות הרישוי לא תיתן רישיון לעסק שאינו מקיים את הוראות דיני התכנון והבנייה. מאידך גיסא, המחוקק הותיר פתח להענקת רישיון עסק זמני גם במקרים בהם יש הפרה של דיני התכנון, ובלבד שהרשות המוסמכת סבורה שאין בכך פגיעה מהותית בתכלית דיני התכנון והבנייה. בעניין הנדון, בית המשפט מצא כי לא מתקיימים התנאים המאפשרים מתן רישיון זמני. ראשית, בית המשפט התייחס לטענת מחלבת גד כי השימוש הוא "לפי דין" בהתאם להסכם פשרה קודם. בית המשפט דחה טענה זו בקבעו כי הביטוי "לפי דין" במסגרת ההסכם התייחס למגבלות נוספות שיחולו על השימוש במבנה, ולא יצר היתר לכל שימוש שהוא. יתרה מכך, העובדה שבעלי הזכויות במקרקעין עצמם פנו בבקשה לבית המשפט לדחות את ביצוע צו ההפסקה השיפוטי בטענה ש"יש לאפשר את המשך השימושים נשוא הצו השיפוטי", מהווה הודאה מצדם שהשימוש הקיים אינו חוקי.

שנית, בית המשפט דחה את הטענה כי פעילות בהיקף המופחת (472 מ"ר) מהווה פגיעה מינורית בתכלית דיני התכנון והבנייה. לאחר בחינת דו"ח של רכז רישוי עסקים, בית המשפט קבע כי מדובר בפעילות תעשייתית משמעותית, אשר בסדר גודל כזה, אינה יכולה להיחשב כ"מבנה חקלאי" או כ"מחסן חקלאי" כפי שנקבע בהסכם הפשרה הקודם. בית המשפט הבהיר כי הסכם הפשרה שנחתם בעבר לא ייצר רציפות או פטור מהליכי רישוי כנדרש. הסכם זה לא מבטל את דרישות החוק ביחס לרישוי עסקים ותכנון ובנייה. בנוסף, ועדת הערר עצמה קבעה בהחלטתה כי ההיתר המבוקש חורג מהוראות תמ"מ 7/3 החלה על המקום, והפנתה את העותרים לפעול להגשת בקשה מתוקנת, דבר שלא נעשה. נקבע, כי כאשר ישנו צו שיפוטי האוסר את השימוש במבנה, כאשר ההליכים הפליליים נגד בעלי הזכויות במקרקעין הסתיימו בהרשעה, וכאשר מדובר בפעילות תעשייתית בהיקף משמעותי החורגת בבירור מההגדרה התכנונית, לא יינתן רישוי לעסק המבקש.

סיכום:

העתירה נדחתה, מחלבת גד חויבה בהוצאות 10,000 ₪.

ניתן ביום י"ד טבת תשפ"ה, 14 ינואר 2025, בהעדר הצדדים.

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: