פיצוי למתנדבת שנפגעה במהלך דיג בבריכת דגים של הקיבוץ
בע"א 2833/21 קיבוץ עין גב נ' פלונית בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים לפני כבוד השופט י' עמית, כבוד השופטת ע' ברון, וכבוד השופט ע' גרוסקופף
שני ערעורים מאוחדים הנוגעים לגובה הנזק שנגרם לאזרחית ותושבת גרמניה (להלן: "המשיבה") עקב תאונת עבודה, בזמן התנדבותה בקיבוץ עין גב (להלן: "המערער") לצוות של סירת דייגים של הקיבוץ.
רקע:
המשיבה, אזרחית גרמניה, ילידת 4.3.1997, הועסקה אצל המערער, במסגרת התנדבות בקיבוץ. המשיבה צורפה לצוות דייגים של הקיבוץ ותפקידה היה למשוך חבל עודף, לערום וללפף את החבל על כננת המופעלת באמצעות מנוע. במהלך ליפוף החבל נתפס דש השרוול השמאלי של מעיל הגשם שלבשה המשיבה, כך שידה השמאלית נמחצה סביב התוף. אין ספק כי הגפה השמאלית העליונה של המשיבה משותקת ואינה תפקודית, כמו כן המערערים אינם חולקים על אחריותם ואינם טוענים לאשם תורם של המשיבה, אלה מערערים על גובה הנזק בלבד וכך גם המשיבה.
דיון והכרעה – ערעור המשיבה:
המשיבה מערערת על גובה הפיצויים בגין כאב וסבל, וכן על פיצויי מיוחד בגין "הגנה טורפנית"- הכוונה לדרך התנהלות המערער בהליכי המשפט עליו גם מתח ביקורת בית משפט קמא. המערער ניהל הליך הגנת סרק, באופן מכביד ובלתי מידתי שעלול לעלות כדי שימוש לרעה בהליך השיפוטי. תרופה להליך זה היא הטלת הוצאות ניכרות כל ההגנה, כפי שפעל בית משפט קמא שהשית על המערער את מלוא ההוצאות שנגרמו למשיבה.
פיצוי בגין כאב וסבל הוא עניין המסור לערכאה הדיונית, ואין ערכאת הערעור מתערבת בגין אלה במקרים בהם הפיצוי חורג מהסביר.
דיון והכרעה – ערעור המערער:
המערער התמקד במספר ראשי נזק, בתוחלת החיים של המשיבה- עד גיל 91, וכי היה צריך להעמיד את נכותה התפקודית של המשיבה על 70%, ולא על 85%.
בנושא הנכות התפקודית בית משפט זה אינו מתערב בהחלטות הערכאה הדיונית. בנושא תוחלת החיים אין נפקות אופרטיבית בהינתן הפרשי ההיוון עד גיל 85 ועד 91.
שני ראשי נזק בהם בית המשפט הסכים להתערב: האחד, ניכוי בגין קצבה מיוחדת- במהלך הערעור המל"ל אישר למשיבה קצבה מיוחדת, רטרואקטיבית, שסכומה הכולל והמהוון עומד על 1,393,265 ₪, ולאור זאת יש לנכות קצבה זו מסכום הפיצויים. בית המשפט קבע כי בראש נזק זה הדין עם המערערים. ראש הנזק השני בו התערב בית המשפט הוא ניידות- בפסיקת הוצאות ניידות יש לחשב רק את ההוצאות העודפות הנגרמות עקב הנכות. בשקלול רמת התחבורה בגרמניה, ובהנחה כי המשיבה תרכוש אוטו בעתיד בלאו הכי, הסכום הנפסק למשיבה בבית משפט קמא הוא על הצד הגבוה, העמדת הפיצוי בסכום גלובלי, מובילה להפחתה של 360,550 ₪, גם אחרי הסכום המופחת הפיצוי הוא על הצד הגבוה.
לסיכום:
מסכום הפיצוי שנפסק למשיבה יש להפחית סך של 360,550 ₪ על ניידות.
יש לנכות את תגמולי המל"ל כלהלן: 2,895,206 ₪ בגין קצבת עבודה (הסכום שהוקפא בהסכמה), 1,394,265 ₪ בגין קצבה מיוחד.
סה"כ פיצויים לאחר ניכויים – 6,117,000 ₪, בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור 20% בצירוף מע"מ כחוק.
ניתן היום, י"א בניסן התשפ"ג (2.4.2023).