שיווק מגרשי המגורים בקיבוץ האון יעשה במכרז פומבי לכל המרבה במחיר

בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים לפני כבוד השופט ערפאת טאהא

עת"מ 31078-09-24 מועצה אזורית עמק הירדן ואח' נ' רשות מקרקעי ישראל

תמצית:

בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת דן בעתירה מנהלית שהגישו מועצה אזורית עמק הירדן (להלן: "מ.א. עמק הירדן") וקיבוץ האון, כנגד רשות מקרקעי ישראל (להלן: "רמ"י"). במוקד הדיון עמדה סבירות החלטתה של רמ"י לשווק מגרשים בשטח קיבוץ האון במכרז פומבי למרבה במחיר, במסגרת מימוש הסכם להסדרת חובות הקיבוץ.  

רקע:

קיבוץ האון, השוכן לחופי הכנרת, נקלע בשנת 2000 למשבר כלכלי חמור עם חובות שהסתכמו בכ-65 מיליון ₪. בעקבות זאת, הוחלט על שינוי סיווג קיבוץ האון ליישוב קהילתי, שחייב יצירת הסדר נושים להסדרת חובות הקיבוץ. במסגרת ההסדר, שנחתם בשנת 2012, נקבע שכ-300 דונם משטח קיבוץ האון יושבו לרמ"י לצורך שיווקם כמגרשים לבנייה עצמית באמצעות מכרזים, כאשר רמ"י תשלם תמורה של 14 מיליון ₪ בגין השבת השטח. בהמשך לכך, בספטמבר 2024 פרסמה רמ"י 3 מכרזים: (1) שיווק 120 מגרשים לכלל הציבור למרבה במחיר; (2) שיווק 99 מגרשים לחיילי מילואים מחוסרי דיור; (3) שיווק 25 מגרשים לנכי צה"ל וכוחות הביטחון.

טענות הצדדים:

לטענת מ.א. עמק הירדן וקיבוץ האון, פרסום המכרזים ושיווק המגרשים למרבה במחיר סותר את ההסכם שנחתם בין רמ"י לבין קיבוץ האון, שקובע ששיווקם ייעשה בהתאם להסדרים והסכמות שיהיו בין רמ"י למ.א. עמק הירדן. יתרה מזאת, לטענתם השיווק במתכונת זו יהפוך את היישוב ל"כפר נופש לעשירי ישראל" או ל"יישוב רפאים" ללא חיי קהילה, שכן סיכויים של זוגות צעירים מהפריפריה להתמודד עם בעלי ההון נמוך, ותישלל מהזוכים הנחת אזור עדיפות לאומית א'. לצד זאת, הם גורסים שפרסום המכרזים שמנוסחים בניגוד להסכמות פגום מיסודו, שכן נעשה ממניעים זרים, חסרי תום לב ופסולים, על רקע יריבות אישית בין מנכ"ל רמי החדש לבין ראש מ.א. עמק הירדן.

מנגד, רמ"י טוענת כי דין העתירה להידחות על הסף מחמת שיהוי, שכן מ.א. עמק הירדן וקיבוץ האון ידעו על ההחלטה לשווק את המגרשים במכרז פומבי במשך שנים, אך העתירה הוגשה רק חמישה ימים לפני סגירת המכרזים. לגוף העניין, לטענת רמ"י אין פסול בשיווק המגרשים במכרז פומבי, שכן זוהי נקודת המוצא בהקצאת נכסי מדינה, וכן אין בהסכם עם קיבוץ האון כל הוראה הקובעת ששיווק המגרשים ייעשה בפטור ממכרז. בנוסף, רמ"י הסבירה כי מאחר שהמקרקעין נמצאים על שפת הכנרת, הוחלט על שיווקם במכרז פומבי למרבה במחיר, תוך מתן עדיפות לחיילי מילואים ונכי צה"ל וכוחות הביטחון. לגישתה, כאשר המדינה מעניקה סיוע מיוחד לקבוצה מובחנת – בענייננו קיבוץ האון – ומשלמת מיליוני שקלים לכיסוי חובות, אין פסול בלקיחת השיקול הכלכלי בחשבון בקביעת אופן שיווק הקרקעות.

דיון והכרעה:

בית המשפט דחה את העתירה בהתבסס על שלוש קביעות מרכזיות:

ראשית, על התביעה להידחות על הסף מחמת שיהוי, שכן מ.א. עמק הירדן וקיבוץ האון לא תקפו את החלטת רמ"י לשווק את המגרשים במכרז פומבי למרבה במחיר במשך שנים, על אף שהתקבלה בידיעתם כבר בשנת 2021. במסגרת זאת, בית המשפט הזכיר את תקנה 3(ב) לתקנות בתי המשפט לעניינים מנהליים (סדרי דין), תשס"א-2000, הקובעת שעתירה תוגש בלא דיחוי ולא יאוחר מ-45 ימים ממועד מתן ההחלטה שמבקשים לבטל.

שנית, כיוון שההסכם בין רמ"י לקיבוץ האון לא הגביל את אופן שיווק המגרשים, החלטתה של רמ"י אינה מהווה הפרה של ההסכם.

שלישית, רמ"י ניהלה תהליך מסודר של דיונים עם מ.א. עמק הירדן וקיבוץ האון לאורך שנים, שקלה בכובד ראש את כלל השיקולים הרלוונטיים, לרבות מתן הזדמנות שווה לכל אזרח, וקבעה מנגנונים מאזנים כגון: הצורך באישור ועדת קבלה, לצד חובת מגורים למשך 5 שנים ומגבלת העברת זכויות למשך 7 שנים, כחלק מתנאי המכרזים ששווקו למשרתי המילואים ונכי צה"ל וכוחות הביטחון. משכך, אין עילה להתערבות בית המשפט לעניינים מנהליים בהחלטתה.

לבסוף, בשל האמור לעיל, מצא בית המשפט כי המניע העומד בבסיס העתירה הוא רצונם של מ.א. עמק הירדן וקיבוץ לכפות על רמ"י לשווק את המגרשים לתושבי המועצה האזורית ולילדי חברי הקיבוץ המבקשים לחזור ולהתגורר בו, ולא דאגה אמיתית לציבור.

סיכום:

העתירה נדחית. מ.א. עמק הירדן וקיבוץ האון ישלמו לרמ"י הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום מתון של 7,500 ₪.

ניתן היום, ג' חשוון תשפ"ה, 4 נובמבר 2024, בהעדר הצדדים.

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: