לכל שאלה חייגו:
03-5629911
03-5629911
דיווח נוכחות על ידי עובד
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאפשרויות העומדות בפני מעסיק בכל הנוגע לעובדים אשר אינם מחתימים שעון נוכחות (אין מדובר במאגר ביומטרי) ובאשר לעובדים אשר אינם מגישים דו"ח נוכחות (להלן: "העובדים"), ולהלן חוות דעתנו:
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאפשרויות העומדות בפני מעסיק בכל הנוגע לעובדים אשר אינם מחתימים שעון נוכחות (אין מדובר במאגר ביומטרי) ובאשר לעובדים אשר אינם מגישים דו"ח נוכחות (להלן: "העובדים"), ולהלן חוות דעתנו:
א. רקע נורמטיבי
1. סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, קובע את חובת המעסיק לנהל פנקס בדבר שעות העבודה של העובדים:
"25.(א) מעסיק חייב לנהל פנקס בדבר שעות עבודה, שעות מנוחה שבועית, שעות נוספות, גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה השבועית, ובו יירשמו הפרטים שייקבעו בתקנות.
(א1) (1)לעניין שעות עבודה, שעות מנוחה שבועית ושעות נוספות ייערך הרישום בפנקס שעות העבודה באופן שוטף ויכלול רישום שעות עבודה בפועל;
(2)לא בוצע הרישום בפנקס כאמור בפסקה (1) באמצעים מכניים, דיגיטליים או אלקטרוניים, ייחתם הרישום מדי יום בידי העובד ויאושר בחתימת אחראי שהמעסיק מינה לכך, אלא אם כן קבע שר התעשיה המסחר והתעסוקה, לאחר התייעצות עם ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה ועם ארגוני מעבידים שהם לדעת השר יציגים ונוגעים בדבר ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, דרך אחרת לביצוע הרישום.
(ב) שר העבודה יקבע, בהודעה שתפורסם ברשומות, את סוגי המעסיקים שעליהם יחול סעיף זה".
2. אם כן, ע"פ סעיף זה, חובת המעסיק לנהל מעקב באמצעים מכניים, דיגיטליים או אלקטרוניים, ובהעדרם – בדו"ח ידני יומי אשר ייחתם על ידי העובד ויאושר על ידי מי שימונה לכך על ידי המעסיק.
3. בסעיף 26 לחוק שעות עבודה ומנוחה נקבע שעל מעסיק שיעסיק בניגוד לחוק יוטל קנס.
4. בנוסף, קובע סעיף 26ב לחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958, כי בהעדר רישום נוכחות כאמור, חובת ההוכחה במחלוקת בין המעסיק לעובד על שעות עבודתו של העובד, תוטל על כתפי המעסיק:
26ב.(א) בתובענה של עובד לתשלום שכר עבודה, לרבות גמול שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית, שבה שנויות במחלוקת שעות העבודה שבעדן נתבע השכר, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי העובד לא עמד לרשות העבודה במשך שעות העבודה השנויות במחלוקת, אם המעסיק לא הציג רישומי נוכחות מתוך פנקס שעות עבודה, ככל שהוא חייב לנהלו; בסעיף זה –
"גמול שעות נוספות", "גמול עבודה במנוחה שבועית" – כמשמעותם בחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951;
"פנקס שעות עבודה" – פנקס שעות עבודה לפי סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, או פנקס לפי סעיף 31 לחוק עבודת הנוער, התשי"ג-1953.
ב. דיון והמלצות
5. הנה כי כן, לא רק שהחובה לבצע רישום נוכחות מוטלת על כתפי המעסיק, אלא שהפרת חובה זו יכולה להוביל להטלת קנסות על המעסיק, וכן לפגוע במעסיק במקרה של תביעה מצד העובד, שכן עליו יהיה נטל ההוכחה בכל הנוגע לשעות העבודה של העובד.
6. באשר לאפשרויות העומדות בפני המעסיק במקרה של אי החתמת שעון נוכחות או אי הגשת דו"ח נוכחות, בית הדין לעבודה הבחין בין פעולות מותרות במישור המשמעתי, לבין סנקציות אסורות כגון מניעת שכר.
7. כך לדוגמא, במסגרת פ"ה (ב"ש) 2951-05-13 שחר בת חן נ' עיריית שדרות, בין הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, דן במקרה בו עובדים סירבו לחתום על שעון נוכחות:
"נקודת המוצא לצורך הדיון בתביעת התובעות לפיצויי הלנת שכר, היא בהבחנה בין זכותן של התובעות לשכר, לבין זכותו של המעביד לאכוף משמעת במקום העבודה. לעניין זה יאמר, כי הזכות לשכר קמה עם ביצוע העבודה תמורתה זכאי עובד לשכר. זכותו של המעביד היא לנקוט באמצעי משמעת עד כדי פיטורים, לעובד המפר את הוראותיו (בהתאם להליכי המשמעת הנהוגים במקום העבודה). מכוח ההבחנה בין הזכות לשכר לבין זכותו של המעביד להבטיח את המשמעת במקום העבודה – אין המעביד רשאי ואין לתת יד לאכיפת המשמעת במקום העבודה באמצעות סנקציה בדמות מניעת שכר".
8. בשל כך, קבע בית הדין, כי על המעסיק לשלם עבור שעות אשר אין מחלוקת כי העובדים היו נוכחים בהן ועבדו בהן בפועל.
9. דברים דומים נאמרו על ידי בית הדין האזורי לעבודה בנצרת במסגרת ד"מ 19418-07-14 ד"ר רועי דוידסון נ' עיריית צפת:
"גם שאלת היענותו של התובע לדרישת הממונים עליו להחתים כרטיס גם בימי רביעי, ככל והיתה לפני הימים הרלוונטים לתביעה, אינה מעלה ואינה מורידה. ככל והתובע לא נענה לדרישות והנחיות הממונים עליו, הרי פתוחה בפני הנתבעת הדרך לפנות נגדו בהליכים, לרבות הליכי משמעת, אך מכאן עד לביטול ימי עבודה כליל וחיוב מאזן ימי החופשה, הדרך רחוקה. התובע לא ביקש חופשה באותם ימים ומכאן לא ברור מדוע הנתבעת עשתה דין לעצמה עת חייבה את מאזן החופשה באותם ימים. זכותו של עובד לקבל שכר תמורת עבודתו, וזכותו של מעסיק לאכוף משמעת במקום העבודה, אך אין המעסיק רשאי לאכוף משמעת במקום העבודה באמצעות סנקציה שהיא בעצם מניעת שכר."
10.מנגד, אין כל ספק בדבר חומרת התנהלותו של עובד אשר חרף התראות ודרישות המעסיק, מסרב באופן עקבי להחתים את כרטיס הנוכחות או למלא את הדו"ח היומי, וכאמור, בתי המשפט אף הכירו בכך שבסופו של יום, התנהלות מעין זו יכולה להצדיק הליך של פיטורין.
11.בע"ע 1468/02 אמונה תנועת האישה הדתית נ' סוזי ישראלי, נפסק, כי החתמת כרטיס נוכחות על ידי עובד אחר הינה מעילה באמון המצדיקה פיטורין, אם כי במקרה דנן מדובר על נסיבות חמורות פחות.
12.יתרה מכך, וכאמור לעיל, אי החתמת הכרטיס מעמידה את המעסיק בסיכון כפול – הן מבחינת הטלת קנסות, והן מבחינת העברת נטל ההוכחה על כתפיו, בתביעה עתידית מצד העובד.
13.אשר על כן, נראה כי בשלב הראשון יש להבהיר לכלל העובדים כי אין מדובר על המלצה, אלא על דרישת חובה, אשר הפרתה מהווה עבירת משמעת חמורה כלפי המעסיק, והיא אף נוגדת את הוראות החוק.
14.ככל וישנם עובדים אשר חרף האמור ימשיכו שלא להחתים את כרטיס הנוכחות או לפעול על פי הנחיות המעסיק, יש לשלוח להם התראה בכתב תוך התייעצות עם עורך דין דיני עבודה, שהמשך התנהלותם יגרור נקיטת הליכים משמעתיים כלפיהם, ואף יכול להביא לידי סיום העסקתם, כך שהם נדרשים לתקן התנהלותם לאלתר.
15.ככל ואף שליחת מכתב ההתרעה לא יועיל, אנו ממליצים לזמן את העובדים לשימוע, בו יישמעו נימוקיהם להמשך התנהלותם, וכן תובהר להם חומרת מעשיהם, והעובדה שהיא חושפת את המעסיק לקנסות.
16. ככל ולאחר השימוע לא יתקן העובד את דרכיו, הרי שעל המעסיק לקבל החלטה האם הדבר מהווה מבחינתו עילה לפיטוריו של העובד.
17.להשלמת התמונה נציין, כי ככל ומדובר על עובדי רשות המקומית, הרי שיש לפעול גם במסגרת הוראות חוקת העבודה לעובדי רשויות מקומיות.
18.בפרק י"ג לחוקת העבודה, שכותרתו "משמעת ונוכחות בעבודה", נקבע כך:
66. על העובד למלא את תפקידו לפי הוראות הממונים עליו בנאמנות ובמלוא כושר עבודתו. על העובד לדייק ולבוא לעבודה משעה הקבועה, לא להפסיקה לפני השעה המיועדת לכך, ולא להעדר מן העבודה בלי הודעה לממונה עליו ובלי הסכמתו.
66.1 בדיקת נוכחות בעבודה
א. במקומות בהם מועסקים בשבוע עבודה בן 5 ימים יונהג שעון נוכחות או הסדרי חתימות ובדיקת נוכחות שיחייבו את כלל העובדים באותו מקום עבודה.
ב. במקומות בהם טרם עברו ל-5 ימי עבודה ובהם אין הסדרים לבדיקת נוכחות:-
1. יונהג שבוע עבודה בן 5 בצמוד להנהגת הסדרי חתימות ובדיקת נוכחות, שיחייבו את כלל העובדים באותו מקום עבודה.
2. במהלך השנה הראשונה מיום המעבר ל-5 ימי עבודה בשבוע, יותקנו בכל היחידות ברשויות המקומיות שעוני נוכחות ותהיה החתמת שעון בכל כניסה ויציאה מהעבודה לגבי כל העובדים המועסקים ביחידה.
סוג השעון יקבע על-ידי ההנהלה.
19.וסעיף 67 לחוקת העבודה ממשיך ומתייחס ליחסים בין ועד העובדים לרשות המקומית:
67. היחסים בין הוועד והרשות המקומית – מחובתו של ועד העובדים לסייע לרשות בקיום המשמעת בעבודה וביצירת יחסים הוגנים בינה לבין העובדים. מחובתה של הרשות לסייע לוועד העובדים בהגנתו על העובד מפני יחס בלתי צודק אליו או מפני פגיעה בעובד בשעת מילוי תפקידו. ועד העובדים טפל בכל העניינים המקצועיים של העובד ואינו רשאי להתערב בעניינים אדמיניסטרטיביים. הנהלת מרכז השלטון המקומי תבוא לידי הסכם עם הוועד המרכזי של הסתדרות הפקידים עובדי המינהל והשירותים בדבר עיבוד תקנון מיוחד בענין המשמעת בעבודה ומילוי החובות המוטלות על העובדים
20.הנה כי כן, ככל ומדובר ברשות מקומית, הרי שבמידה והועבד מסרב לתקן את התנהלותו, חרף ההודעה בכתב, ניתן לפנות לועד העובדים על מנת שיסייע בטיפול בהפרות המשמעת של העובד.
ג. סיכום
21.מן האמור לעיל עולה, כי על המעסיק חובה לנהל רישום נוכחות בהתאם להוראות החוק, והעדר רישום כאמור, יכול ויוביל להשתת קנסות על המעסיק, וכן לפגיעה בו במסגרת תביעה עתידית של עובד.
22.עמדת הפסיקה היא שבידי מעסיק לפעול כנגד עובדים אשר אינם מחתימים שעון נוכחות או אינם מגישים דו"ח נוכחות, בהליכים משמעתיים, עד כדי פיטורין (בכפוף לביצוע הליך הפיטורין על פי חוק ועל פי הליכי המשמעת הנהוגים במקום העבודה). הליכי משמעת אפשריים פורטו בחוות הדעת, לעיל, כאשר במידה ומדובר על עובדי רשות מקומית, יש לפעול בתיאום עם וועד העובדים.
23.מנגד, המעסיק אינו רשאי לנקוט בסנקציות כלפי העובדים, כגון מניעת שכר, בגין שעות עבודתם בפועל.
24.בשלהי הדברים נציין את המלצתנו לכלול בהסכמי העסקת העובדים התייחסות מפורשת באשר לחובת העובדים להחתים כרטיס נוכחות.