03-5629911

חוות דעת - חיוב תושבי ישוב במיסי אגודה קהילתית
נתבקשנו לחוות דעתנו בשאלה האם רשאית אגודה קהילתית לחייב תושבים שאינם חברי אגודה קהילתית בתשלום עבור שירותים שמעניקה האגודה הקהילתית לכלל תושבי הישוב?
להלן חוות דעתנו:
א. רקע עובדתי
- בישוב הוקמה אגודה קהילתית, הנפרדת מועד מקומי המהווה שלטון מקומי, שמטרתה להסדיר את חיי הקהילה בישוב ולהעניק שירותים חברתיים – קהילתיים לכלל תושבי הישוב. לשם מתן השירותים, נדרשת האגודה הקהילתית לגבות תשלום עבור שירותים אלו מהתושבים.
- אולם, ישנם תושבים בישוב שאינם מעוניינים להצטרף כחברים באגודה קהילתית והביעו אי רצון לשלם תשלומים עבור מתן שירותים חברתיים-קהילתיים נוספים שינתנו על ידי האגודה הקהילתית.
ב. מסגרת נורמטיבית
- האסיפה הכללית של אגודה שיתופית רשאית לקבוע בתקנון האגודה חובת תשלום מיסי אגודה על החברים בה עבור שירותים שהאגודה מספקת לחבריה. אולם, עולה השאלה האם ניתן לגבות מתושבי ישוב שאינם חברי אגודה תשלום עבור שירותים שמספקת האגודה כלל תושבי הישוב ?
- בעניין ה"פ 12568-03-12 ולנסי נ' הררית (נבו 28.8.2013), בית המשפט קבע כי ניתן לגבות מתושבים שאינם חברי אגודה דמי חבר מכוח הסכם מכללא ודיני עשיית עושר ולא במשפט:
"מי שהצטרף כתושב לישוב קהילתי שיש בו צביון מסויים ורמת מסויימת של שירותי קהילה שמאפיינת אותו, ועבר את ועדת הקבלה – חזקה שהסכים לשאת בעלויות הדרושות כדי לשמור על רמת השירותים של היישוב".
- בערעור שהוגש לעליון הצדדים הגיעו לפשרה לעניין גובה דמי החבר וכן נותרה למערערת (ולנסי) הזכות לשוב ולפנות לבית המשפט בטענה כי אין להמשיך לחייבה במיסי חבר בשל הפסקת חברותה באגודה. למרות פסיקתו של בית המשפט העליון בערעור, קביעותיו של בית המשפט המחוזי היוו פתח לפסיקה הבאה שתובא להלן.
- בת"א (מחוזי חי') 18064-07-11 אביאל כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ נ' מנהל מקרקעי ישראל (נבו 5.6.2014) בית המשפט סקר פסיקה קודמת בעניין שירותים שאגודה קהילתית מעניקה לתושבים שאינם ניתנים להבחנה בין תושבים חברי אגודה לבין תושבים שאינם חברי אגודה, אשר בגינם ניתן לחייב את כולם בדמי השתתפות/חבר. בית המשפט קבע כי ניתן לחייב תושבים בתשלום נוסף בגין שירותים נוספים שמעניקה אגודה חקלאית או קהילתית שלא מעניק ועד מקומי. אולם, יש לבחון כל מקרה לגופו:
"אוסיף ואציין כי זכות האגודה ככזו, לגבות דמי השתתפות בעבור שירותים נוספים שהיא מארגנת לקהילה למען השבחה ושיפור תנאי החיים בקהילה –הוכרה בפסקי דין שונים. ראו עתמ 1159/05 עפגין גיורא נ. מועצה אזורית מבואות חרמון [פורסם בנבו] (5.4.06) שם כב' השופט ממן נותן בפסק הדין למעשה הכשר לגביית "מס משפחתי" על ידי האגודה הקהילתית, שהוא למעשה דמי השתתפות בעבור שירותים שונים הניתנים ביישוב. על קביעה זו חזר עוזר רשם האגודות השיתופיות בתיק מס 3363/81/10, 3363/80/10, 3363/82/10 כאשר מצא כי הוצאות גינון של היישוב, הוצאות הקמת שער חשמלי, פחי אשפה לצורך הפרדת אשפה לשיפור איכות החיים תחזוקת מבני ציבור וכו' - זו פעילות לצורך שיפור רווחת התושבים ולכן אפשרי לגבות בעבורה דמי השתתפות על ידי האגודה, מה שמכונה בעגה הנוהגת "מס משפחתי". (ראו גם תאמ (צפת) 25977-03-11 קיבוץ מלכיה אגודה שיתופית נ. איילת ברנהולץ [פורסם בנבו] (5.3.13) שם הוכרה חובתו גם של מי שאיננו חבר באגודה לשלם דמי השתתפות בעבור שירותים הניתנים ביישוב, שלא ניתן למנוע אספקתם לתושבים שאינם חברי האגודה. ראו גם גישתו של כב' השופט סולברג בה.פ. (י-ם) 4320/05 אלי בראון נ. אביר יעקב – כפר שיתופי להתיישובת קהילתית בע"מ [פורסם בנבו] (24.1.07) אשר מצא שם כי ועד האגודה משמש כדין גם כועד מקומי והוא מוסמך לגבות מתושבי היישוב אשר אינם חברי האגודה את הסכומים, בין היתר עבור תרבות ביישוב, בטחון, גינון, בית כנסת ושירותי דת, תברואה וכו'. יש לכן לבדוק, כל מקרה לגופו, על בסיס עובדתי, האם קיימת תשתית באגודה השיתופית לגבות דמי השתתפות נוספים (מעבר למסים המוניציפליים הנגבים על ידי או בעבור המועצה האזורית), עבור שירותי קהילה שהאגודה מעניקה למען השבחת היישוב, רמת החיים שבו, ואיכותו..."
- בע"א 2853/16 עו"ד גולן משעלי נ' מתיישבי שריד אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית בע"מ (נבו 2.11.2017) (להלן: "פסק הדין שריד"), דן בית המשפט בשאלה אם ניתן לחייב תושבים שפרשו מאגודה קהילתית בתשלום דמי חבר. ויצוין כי במקרה זה, תושבים שמעמד קבלתם לחברות בישוב חתמו על הסכם הצטרפות לאגודה הקהילתית. בית המשפט קבע כי ניתן לחייב את התושבים בתשלום דמי חבר לאגודה בגין כלל השירותים שהיא מספקת לתושבים, גם אם אינם חברים בה עוד מכוח חיוב חוזי העומד בפני עצמו ואינו מותנה בחברות באגודה.
"26. בית המשפט המחוזי סבר כי הטלת חיוב כספי לאגודה הקהילתית על מתיישב שפרש ממנה, מהווה כפייה דה-פקטו של המשך החברות באגודה; ומשכך, ומשום שכפיית חברות באגודה שיתופית היא אסורה בהיותה פוגעת בחופש מהתאגדות, מצא בית המשפט כי חיוב זה הוא פסול ובטל. אלא שבעניין זה דומני כי בית המשפט המחוזי עירב מין בשאינו מינו, וכי בעשותו כן נתפס לכלל טעות. החיוב הכספי מהווה תמורה, המשולמת על ידי התושבים עבור שירותים קהילתיים הניתנים להם מאת האגודה במגוון תחומים, ובין היתר: שמירה, חינוך, פעילויות תרבות, בריכה וכיוצא באלה. שירותים כאמור ניתנים לכלל התושבים ביישוב – בין אם הם חברי האגודה, ובין אם פרשו ממנה. מדובר אפוא בחיוב חוזי, העומד בפני עצמו. הוא אינו מותנה בחברות באגודה, ואף מעוגן בסעיף 12.5 להסכם המשתכנים."
- בע"א (חי') 40043-07-19 קרול נ' לבון כפר שיתופי בע"מ (נבו 3.11.2019) (להלן: "פסק דין לבון") נדונה שאלה האם האגודה רשאית לחייב בתשלום דמי השתתפות תושבים אשר פרשו מחברותם באגודה. נציין כי בשונה מעובדות המקרה בפסק הדין שריד, במקרה זה לא הייתה התחייבות חוזית של התושבים, בתקנון או בהסכם, להמשיך ולקבל מהאגודה הקהילתית שירותים ולהמשיך ולשלם דמי השתתפות מיום הפסקת חברותם באגודה. בית המשפט קבע כי ניתן לחייב תושבים שאינם חברי אגודה בתשלום דמי חבר עבור שירותים נוספים לשירותים המוניציפליים מכוח הסכם מכללא שנחתם בין הצדדים במעמד כניסתם לחברות בישוב והרצון לקיום אורחות החיים בישוב:
"השאלה בענייננו היא, אפוא, האם ההסכמה החוזית חייבת להיות בכתב, או שמא ניתן ללמוד כי התגבשה הסכמה חוזית בין הצדדים, גם שעה שלא נערך הסכם מפורש; האם ניתן לקבוע חיוב בתשלום דמי חבר, מכוח הסכמה מכללא, הנלמדת מהתנהגות הצדדים, כפי שקבע בית משפט קמא. לטעמי, אין מניעה עקרונית לעשות כן ובלבד שהונחה בפני בית המשפט תשתית עובדתית ראויה לקביעה שכזו. בפני בית משפט קמא הייתה תשתית שכזו והיא פורטה על ידו בהרחבה (ראו גם בסעיפים 71-60 לפסק דינו). מסקנתו של בית משפט קמא בדבר התגבשות הסכמה מכללא, מעוגנת היטב בחומר הראיות ואינני מוצאת כל עילה להתערב בה."
- כמו כן, בית המשפט ציין כי ניתן לחייב את התושבים בתשלום דמי חבר מכוח עילת עשיית עושר ולא במשפט וזאת מן הטעם שכלל התושבים נהנים מהשירותים שמעניקה האגודה מעצם אופי השירותים הניתנים. תושבים המבקשים לעבור להתגורר בישוב מסוים, עושים זאת מרצונם לקחת חלק מקהילה ואורחות החיים בישוב. לכן, עצם העובדה שיש תושבים שלא משלמים עבור השירותים הם "טרמפיסטים חופשיים" על חשבון תושבים שמשלמים עבורם. אולם, בית המשפט בחר שלא קבע מסמרות בעניין והשאיר את הטענה בצרין עיון:
"35. מאחר שבית משפט קמא ביסס את החיוב על הסכמה מכללא ולא על עשיית עושר ומאחר שלא מצאתי מקום להתערב בקביעה זו, אין צורך שאקבע מסמרות בעניין תחולתו של חוק עשיית עושר על ענייננו, אולם אבקש להעיר, בעניין זה, מספר הערות; כאמור, הפרדה ביישוב קהילתי בין שירותים הניתנים לכלל התושבים לבין שירותים הניתנים לחלק מהתושבים, כרוכה בקשיים מהותיים ואינה עולה בקנה אחד עם מרקם החיים ביישוב קהילתי. מעצם מגוריהם ביישוב, "חשופים" המערערים, מניה וביה (כמו כל תושבי היישוב)גם לשירותים המסופקים על ידי האגודה. למעט לגבי שירותים בודדים ביותר (כגון בריכה) אשר קיים, ביישובים מסוימים, פיקוח על השימוש בהם, באמצעות רישום הנכנסים או המקבלים את השירות, לא ניתן למנוע מהמערערים שימוש ברוב המכריע של השירותים המסופקים על ידי האגודה, מבלי לפגוע במרקם חיי הקהילה ביישוב. אין זה סביר להציב שומר בפתח המועדון לחבר, מגרשי הספורט, גינות המשחקים ביישוב וכו', על מנת שיבדוק מי עושה שימוש בשירותים אלה ובוודאי שלא ניתן למנוע מהמערערים "שימוש", היינו - הנאה מכל אלה, לרבות מהגינון, מהשמירה ביישוב, מאירועי החגים המתקיימים ביישוב וכיוצ"ב. לטעמי, תמחור נפרד של כל שירות ושירות אינו מעשי ואינו מתאים ליישוב קהילתי.במקרה דנן קבע בית משפט קמא, כי המשיבה ניסתה להפריד בין השירותים, אך הדבר לא עלה בידה.
36.לטעמי, אין מדובר בטובת הנאה "כפוייה", שכן, כפי שעולה מקביעותיו של בית משפט קמא בענייננו, המערערים התיישבו ביישוב מתוך ידיעה והבנה של אופי היישוב בו הם קובעים את חייהם ומתוך רצון לגור ביישוב מסוג זה, אשר הקהילה והשירותים הקהילתיים, הניתנים על ידי האגודה, הם חלק מהותי ממנו. יש עוד לזכור כי אין חולק, שללא השירותים הקהילתיים שמספקת האגודה, היישוב אינו יכול להתקיים, בוודאי לא בצביונו הקיים. ראו ניתוח של הסוגיה במאמרו של אריאל פורת "בעד הרחבתה של חובת ההשבה" עיוני משפט לא(3) (יוני 2009) 564-521.
37. התוצאה המתקבלת מאי חיוב כל התושבים בדמי החבר היא, שהמערערים, אשר אינם משלמים דמי חבר, מקבלים שירותים מבלי לשלם עבורם. המערערים אינם טוענים שהם אינם צריכים לשלם עבור השירותים שהם כן מקבלים מהאגודה, אלא טוענים שהם מוותרים על השירותים שהיא מספקת, או חלק מהם. מאחר שלא ניתן לתת לוויתור זה ביטוי מעשי, היינו - לא ניתן לממשו בפועל, למעט (כפי שציינתי לעיל) לגבי שירותים בודדים, אם בכלל, ממילא אין משמעות "לוויתור" והנאתם מהשירותים שמספקת האגודה, מהווה קבלת טובת הנאה (היינו – "עשיית עושר")ללא זכות שבדין. נוכח כך שלא ניתן למנוע מהמערערים, באופן סביר ומבלי לפגוע באופיו של היישוב, את השימוש וההנאה מרוב רובם של השירותים שהאגודה מספקת ליישוב, הרי מעצם העובדה שהם אינם משלמים דמי חבר הם מהווים, למעשה, "free riders". ודוק: הם אמנם מתגוררים ביישוב "על פי זכות שבדין", שכן הם רכשו נכסי מגורים ביישוב, אולם זכות המגורים אינה מקנה להם זכות לעשות שימוש בשירותים עליהם משלמים התושבים האחרים, ללא שהם נוטלים חלק בתשלום."
- ראו גם ת"א (שלום צפת) 61090-10-15 אמירים-מושב עובדים של צמחוניים וטבעוניים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ נ' דנה רוזנבלום (נבו 11.11.2020), שם בית המשפט התבסס על פסקי דין שריד ולבון והגיע לתוצאה דומה- חיוב תושבים שאינם חברי אגודה בדמי חבר עבור מתן שירותים נוספים לשירותים המוניציפליים.
"טענת הנתבעים לפיה הם חייבים אך ורק בתשלומים שיש בהם בכדי לקדם ערכי צמחונות וטבעונות נעדרת כל בסיס חוקי או הוראה מחייבת. מעבר לכך, כאמור, בכדי שהמושב יתקיים ויתפקד, החברים מתחלקים בהוצאות האגודה המנהלת אותו. הוצאות אלו, אם כי חלקן באופן ישיר וחלקן האחר באופן עקיף, מאפשרות את קיומה של האגודה ובכך מביאות להגשמה וקידום ערכי צמחונות וטבעונות. על כל פנים, סיווג ההוצאות להוצאות שיש בהן בכדי לקדם ערכי צמחונות וטבעונות לבין אלו שכביכול אינן לשם קידום מטרה זו איננו רלוונטי גם אם הוא אפשרי, וספק אם הוא אפשרי, במיוחד כאשר מדובר בהוצאות חיוניות המשרתות את הקהילה בכללותה ומבטיחות את המשכיותה ואת הגשמת מטרותיה המיוחדות. על כן, לא מצאתי ממש בטענה זו, כך גם לא מצאתי סיבה לפטור את הנתבעים מהוצאות האגודה המחולקים על כלל חבריה, במיוחד כאשר הם בעצמם נהנים מהשירותים האגודה הנכללים באותן הוצאות.
לסיכום, אינני רואה פסול במנגנון האגודה לפיו הוצאותיה מחולקות על כלל חבריה לאחר שהאסיפה הכללית מאשרת את התקציב השנתי. כל עוד הוצאות האגודה הן בעד שירותים המסופקים לכלל תושביה, אין מקום לפטור חלק מהחברים מהתשלום. סירוב הנתבעים לשלם עבור הוצאות אלה בעודם מתגוררים במושב מהווה חוסר תום לב בקיום החוזה. לו סברו הנתבעים כי אין לאגודה סמכות לגבות מהם תשלום, היה עליהם לנקוט בשלל הדרכים העומדות בפניהם נגד החלטות האגודה או האסיפה הכללית ולא בדרך של סירוב לתשלום."
- בהתאם לפסיקה שנסקרה בחוות דעת זו, ניתן לחייב תושבים שאינם חברי אגודה קהילתית בתשלום דמי חבר עבור שירותים קהילתיים – חברתיים שועד מקומי לא מספק.
סיכום
- לאור כל האמור לעיל, מסקנתנו היא שניתן לחייב תושבים שאינם תושבי אגודה קהילתית בדמי חבר בעבור שירותים נוספים שמספקת האגודה הקהילתית, כתוספת על השירותים המוניציפליים שמספקים המועצה והועד המקומי וזאת מכוח הסכם מכללא שנכרת בין התושב לישוב.
- נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והבהרה.
בכבוד רב,
איתן מימוני, טבק ושות'
משרד עורכי דין
חוות דעת - הפעלת שירותי שמירה
התבקשנו לבחון הסבת שירותי השמירה בישוב משירותים המופעלים על ידי חברת שמירה חיצונית לשירותי שמירה המופעלים באמצעות תושבי המושב והאם ניתן לאכוף ולחייב תושבים לקחת חלק בהפעלת שירותי השמירה במושב. להלן חוות דעתנו:
חוות דעת פינוי דחסנים
פינוי אשפה מכוח מכרז
זכות העיון של חברי המליאה בנתוני השכר של עובדי המועצה והתקשרויות עם יועצים
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לזכותם של חברי המליאה במועצה האזורית לעיין בנתוני השכר של עובדי המועצה בכלל ושל עובדי המועצה הבכירים בפרט וכן בפרטי התקשרויות עם יועצים. להלן חוות דעתנו:
הרצאה: היחס בין ועדות הביקורת בועד המקומי ובאגודה
הועברה בחודש מאי 2019
חוק חדש יחייב רשויות מקומיות לשלם לספקים בפרקי זמן מוגדרים
חוק מוסר תשלומים תשע"ז-2017, והשלכותיו על רשויות מקומיות
הרצאה - קבלת תושבים ליישוב, ופרישת חברים מן האגודה הקהילתית
הרצאה מס' 3 בסדרת ההרצאות שהועברה במסגרת הקורס "היבטים בניהול היישוב הכפרי", אשר הועבר ע"י משרדנו בשיתוף תנועת אור ומשרד הכלכלה
הרצאה - דירקטורים, בעלי תפקידים וועדות ביקורת באגודה השיתופית ובועד המקומי
הרצאה מס' 2 בסדרת הרצאות שהועברה במסגרת הקורס "היבטים בניהול היישוב הכפרי", אשר הועבר ע"י משרדנו בשיתוף תנועת אור ומשרד הכלכלה
הרצאה - היישוב כיישות משפטית
הרצאה מס' 1 בסדרת הרצאות שהועברה במסגרת הקורס "היבטים בניהול היישוב הכפרי", אשר הועבר ע"י משרדנו בשיתוף תנועת אור ומשרד הכלכלה
הרצאה - היטל השבחה
הרצאתו של עו"ד איתן מימוני בנושא "היטל השבחה", הועבר בפני מליאת המועצה האזורית מטה אשר ביום 20.2.2017.
הרצאה - היחס בין הועד המקומי והאגודה השיתופית
הרצאה שהועברה ע"י עו"ד תומר טבק בינואר 2017 לעובדי האגף לאיגוד שיתופי במסגרת יום עיון למשרד רשם האגודות השיתופיות
הרצאה- דיני עבודה ודיני מכרזים בועד המקומי ובאגודה השיתופית
הרצאה שהועברה על ידי משרדנו ביולי 2016 במועצה אזורית רמת הנגב.
הרצאה - יישוב סכסוכים בקיבוץ
הועברה בחודש אוקטובר 2013
הרצאה - ועדים מקומיים
הועברה בחודש מרץ 2015
ועדת ביקורת בועד המקומי ובאגודה השיתופית
הועברה בחודש נובמבר 2015
הרצאה - מבוא לדיני אגודות שיתופיות
הועברה בחודש פברואר 2015
דרכי הגבייה של הועד המקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לדרכי הגבייה העומדות בפני ועד מקומי רגבה (להלן: "הועד") כנגד תושבים אשר אינם משלמים את מיסי הועד. להלן חוות דעתנו:
הרצאה- השכרת יחידות דיור ביישובים
הרצאה אשר העביר עו"ד איתן מימוני, במסגרת יום עיון בנושא השכרת דירות להנהלות יישובים.
המותר והאסור בחופי הרשות המקומית
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר למותר והאסור בחופים אשר בתחומי הרשות המקומית. להלן חוות דעתנו:
זכאות עובד לתשלום עבור תוספת וותק, קרן פנסיה וקרן השתלמות בחופשה ללא תשלום
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לזכאותו של עובד לתשלומים עבור תוספת וותק, קרן פנסיה וקרן השתלמות, במהלך חופשה ללא תשלום.
כהונת יו"ר הוועד
נתבקשנו להתייחס לסוגיית משך כהונתו של יו"ר הועד באגודה, ולהלן חוות דעתנו:
שאלות ותשובות בעניין גביית חובות מיסי ועד מקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו במספר סוגיות הנוגעות לגביית חובות מיסי ועד מקומי. להלן חוות דעתנו:
אחריות חברי ועד הנהלה וחברי ועד מקומי במושב
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאחריות המקצועית וחשיפה לתביעות משפטיות של חברי וועד הנהלת האגודה במושב וחברי הועד המקומי במושב, ולהלן חוות דעתנו:
בחירת חברי ועד מקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע לאופן בחירת חברי ועד מקומי בקבוץ בנסיבות בהן יש צורך במילוי מקום פנוי בוועד, ולהלן חוות דעתנו:
חובת דיווח למשטרה על נהג הסעות ששוחח על תכנים מיניים עם ילדי ההסעה
נתבקשנו לבדוק האם קמה לרשות המקומית חובת דיווח למשטרה על מעשיו של נהג הסעות אשרשוחח עם ילדי ההסעה על עניינים מיניים. להלן חוות דעתנו:
עניינים שונים הנוגעים לישיבות הועד המקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו במספר שאלות הנוגעות לנוכחות גורמים שונים בישיבות של הועד המקומי. להלן חוות דעתנו:
ניגוד עניינים – חבר ועד מקומי ועובד מתנ"ס
התבקשנו לחוות דעתנו בשאלה האם קיים ניגוד עניינים בין כהונת חבר ועד המקומי, לבין עבודתו במתנ"ס אשר בשליטה של המועצה האזורית. להלן חוות דעתנו:
ישיבה ראשונה של ועד מקומי ממונה
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע למספר עניינים הנוגעים ישיבתו הראשונה של ועד מקומי ממונה, ולהלן התייחסותנו:
החלפת נציג היישוב במליאת המועצה האזורית
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאופן בו ניתן להחליף את נציב היישוב במליאת המועצה האזורית, האם הדבר בסמכות המועצה או וועד היישוב, וכיצד נקבע מי יימלא את התפקיד. להלן חוות דעתנו:
דיווח נוכחות על ידי עובד
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאפשרויות העומדות בפני מעסיק בכל הנוגע לעובדים אשר אינם מחתימים שעון נוכחות (אין מדובר במאגר ביומטרי) ובאשר לעובדים אשר אינם מגישים דו"ח נוכחות (להלן: "העובדים"), ולהלן חוות דעתנו:
כהונת בעלי תפקידים ברשות המקומית ובעמותה עירונית של הרשות
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע לשאלה, האם חבר מליאת רשות מקומית יכול לכהן כמנכ"ל עמותה עירונית בבעלותה של הרשות, והאם גזבר הרשות רשאי לכהן כגזבר עמותה זו. להלן חוות דעתנו:
זכות עיון במסמכי ועד מקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע לזכות העיון במסמכי ועד מקומי של תושב היישוב, ולהלן חוות דעתנו:
השכרת שטחי פרסום במבנים ציבוריים על ידי הועד המקומי
נתבקשנו לערוך חוות דעת ביחס לשאלה האם באפשרות ועד מקומי להשכיר שטחי פרסום במבנים ציבוריים באחריותו. להלן חוות דעתנו:
פרישת חברים מן האגודה הקהילתית – סקירה משפטית
להלן סקירה שהכין משרדנו אודות המצב המשפטי באשר לסוגייה של פרישת חברים מן האגודות הקהילתיות, וזאת בעקבות פסק דין אשר ניתן לאחרונה שעסק בנושא בהרחבה:
הפסקת חברותו של חבר שאינו מתגורר בקיבוץ
התבקשנו לחוות דעתנו באשר להפסקת חברותו של חבר קיבוץ, בשל כך שהוא מתגורר בחו"ל ואינו נמצא בקשר עם הקיבוץ. להלן חוות דעתנו:
ייחוס חובות האגודה לחברי האגודה בקיבוץ
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע לשאלת אחריות חברי אגודה שיתופית קהילתית בקיבוץ (להלן: "האגודה") ביחס לחובותיה של האגודה וכן בנוגע לנוהל פירעון חוב האגודה במקרה בו חברי האגודה אינם בעלי אחריות אישית לחובותיה.
הקלטות ישיבת מליאת המועצה האזורית
נתבקשנו להתייחס לתיקון לצו המועצות המקומיות(מועצות אזוריות), הנוגע לחובה להקלטת ישיבות מליאת המועצה, ולהלן התייחסותנו:
אספקת מזון למוסדות חינוך
נתבקשנו לחוות דעתנו בקשר עם חובת אגודה קהילתית לרכוש מזון המיועד למוסדות חינוך שונים בתחומיה המנוהלים על ידה, מספק מזון בעל רישיון עסק.
חניית קרוואנים בחוף
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לשאלה – האם מותר להחנות קרוואנים בשטח המיועד לחניה לחוף. להלן חוות דעתנו:
התנהלות ועד מקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו בנוגע ליחסי הועד מקומי עם האגודה השיתופית חקלאית ועם האגודה הקהילתית, וכן באשר לאפשרות של עובד המועצה לכהן כחבר ועדת ביקורת של ועד מקומי. ולהלן חוות דעתנו:
זהות ועדים בין ועד האגודה לועד המקומי – יו"ש
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר למספר שאלות הנוגעות לסוגיית זהות הוועדים בין ועד מקומי לבין אגודה קהילתית (להלן: "האגודה") המצויים בשטחי יהודה ושומרון. להלן חוות דעתנו.
הקמת מערכת סולארית על גגות בשטחי מקרקעין אשר ניתנה בהם זכות שימוש
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאפשרות להקים מערכת סולארית על גגות שטחי מקרקעין אשר ניתנה בהם זכות הרשאה. להלן חוות דעתנו:
חבר ועד מקומי הנעדר מישיבות הועד
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לדינו של חבר ועד מקומי, אשר איננו משתתף בישיבות ועד, האם יו"ר הועד המקומי מוסמך לפטרו ולפנות למועמד הבא אחריו בתור באותה רשימה? להלן חוות דעתנו:
דו"ח ועדת ביקורת של הועד המקומי
התייחסות לדו"ח ועדת הביקורת של הועד המקומי.
בחינת מכתבי פרישה מהאגודה
נתבקשנו לחוות דעתנו לגבי תקינותם של מכתבי פרישה מאגודה קהילתית אשר שלחו מספר חברי אגודה. להלן התייחסותנו:
האיזון בין ועדת הביקורת של הועד המקומי לבין הועד המקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאיזון הנכון בין רצונה של ועדת הביקורת של הועד המקומי לבצע את עבודתה, לבין הפגיעה הנגרמת ביכולת התפקוד של הועד המקומי. להלן התייחסותנו:
מיסי קהילה ביישוב
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לסוגיה של הטלת וגביית התשלומים ביישוב קהילתי. להלן התייחסותנו:
האצלת סמכויות לועד המקומי
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר למשמעות האצלת סמכויות מן המועצה לועד המקומי והאם יש במהלך זה כדי לחשוף את חברי הועד לתביעות משפטיות מן הגורמים השונים. להלן התייחסותנו:
אחריותם האישית של בעלי התפקידים באגודה
נתבקשנו לחוות דעתנו בשאלה - באילו מקרים תחול אחריות אישית על בעלי התפקידים באגודה ומה ניתן לעשות בכדי להבטיח כיסוי ביטוחי לבעלי התפקידים? ולהלן חוות דעתנו:
השכרת המרכז הקהילתי לצורך עריכת אירועים שונים
נתבקשנו לערוך חוות דעת ביחס למספר שאלות בנוגע להשכרת מרכז קהילתי ביישוב לצורך השכרתו מעת לעת לצורך אירועים שונים (להלן: "המרכז" ו-"היישוב" בהתאמה). בין היתר נשאלנו האם ניתן להשכיר מוסד ציבורי לגוף/אדם פרטי, מהי אחריות המוסד למתרחש בתחומו במצב דברים זה וכן מהו הדין בנוגע למזון אשר יוגש באירוע ואופן שמירתו. להלן חוות דעתנו:
הרצאה - תקנות הערבות ההדדית
הועברה בחודש אוקטובר 2013
הרצאה – דיני עבודה בוועד המקומי ובאגודה השיתופית ביישובי יהודה ושומרון
הועברה בחודש אפריל 2016
הרצאה- הועד המקומי בשלטון הדו רבדי – יישובי יהודה ושומרון
הועברה בחודש פברואר 2015
חובת מכרזים בועד המקומי - התקשרויות עם קבלנים וספקים
הועברה בחודש ספטמבר 2015
הרצאה- הועד המקומי, ועד האגודה ומערכת היחסים ביניהם – יישובי יהודה ושומרון
הועברה בחודש מרץ 2016
הרצאה - סמכויות ואחריות חברי מליאת המועצה האזורית ביו"ש
הועברה בחודש מרץ 2016
הרצאה - חובת מכרזים במועצה האזורית
הועברה בחודש מרץ 2016
רישום תלמידים
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לסוגיות העולות מתוך מנגנון העברת תלמידים המתגוררים בשטחה של רשות מקומית, מחטיבת ביניים אזורית אחת לחטיבת ביניים אזורית אחרת, ולהלן חוות דעתנו:
התחייבויות הקיבוץ כלפי גורם מממן- דירות החברים
נתבקשנו לחוות דעתנו בדבר ההיבטים השונים הקשורים בחברי קיבוץ, המבקשים לבנות בית מגורים בקיבוץ בהתאם להחלטות שיוך הדירות.
היקף העסקה- סייעת רפואית
נתבקשנו לחוות דעתנו באשר לאפשרותה של רשות מקומית להעסיק סייעת רפואית המלווה ילד בעל צרכים רפואיים ייחודיים (עד כדי סכנת חיים), במשך 6 ימים בשבוע, בהתאם לשעות הלימודים באותו מוסד חינוכי, וכן כיצד ביכולתה לפעול במקרה של סירוב מצד הסייעת הרפואית לעבוד בהתאם להיקף המשרה הנדרש, ולהלן חוות דעתנו:
העסקת קרובי משפחה בבית ספר
נתבקשנו על ידך לחוות דעתנו בנוגע להמשך העסקת מזכירה בבית ספר יסודי רשמי באמצעות רשות מקומית, אשר בעלה הינו מנהל בית הספר המועסק על ידי משרד החינוך, ולהלן חוות דעתנו:
הצבת מצלמות בכניסה ליישובים לצורך שימוש כראייה משפטית
האם לצורך שימוש בצילום כראייה משפטית, בקרות אירוע, מוטלת חובה על הישובים אשר בתחום מועצה האזורית להתריע בפני הנכנסים והיוצאים מיישובי המועצה, כי מוצבת מצלמה המתעדת את מעשיהם?
השכרת המרכז הקהילתי לצורך עריכת אירועים שונים
נתבקשנו לערוך חוות דעת ביחס למספר שאלות בנוגע להשכרת מרכז קהילתי ביישוב לצורך השכרתו מעת לעת לצורך אירועים שונים. בין היתר נשאלנו האם ניתן להשכיר מוסד ציבורי לגוף/אדם פרטי, מהי אחריות המוסד למתרחש בתחומו במצב דברים זה וכן מהו הדין בנוגע למזון אשר יוגש באירוע ואופן שמירתו. להלן חוות דעתנו:
חובת החזקת גני הילדים ביישוב
נתבקשנו לחוות דעתנו ביחס לשאלה האם חלה על היישוב חובה להמשיך ולדאוג להחזקת גני הילדים (מעל גיל 3) בתחומו.
גביית תשלום גני ילדים
נתבקשנו לחוות דעתנו בעניין תוקפה החוקי של ההחלטה על הקמת גן יישובי, נוסף על מערכת הגנים המתוקצבת על ידי משרד החינוך, וכן גביית תשלומים מעבר לקבוע בחוזר מנכ"ל משרד החינוך, באגודה אגודה שיתופית חקלאית להתיישבות קהילתית בע"מ מסוג יישוב קהילתי
הרחבת היקף עבודות במבנה המועצה האזורית
האם מועצה אזורית יכולה להרחיב היקפן של עבודות בנייה באמצעות אותו הקבלן או שמא יש צורך בעריכת מכרז חדש?
מדריך למועמד לבחירות לראשות עירייה
מטרתו של מדריך זה הינה להקל במעט את ההתמודדות עם סבך החוקים והתקנות, להבדיל בין עיקר וטפל, ולפרוש את המידע המשפטי הראשוני לו אתה זקוק בדרכך.
תעמולת בחירות אסורה באמצעות שימוש בעיתון רשות מקומית
האם פרסום בעיתון רשות מקומית מהווה הפרה של חוק הבחירות (דרכי תעמולה), תשי"ט-1959? מהן הדרכים לתקוף או למנוע את הוצאת העיתון המפר?
סמכות הועד המקומי להתקין פסי האטה
האם החלטת הוועד המקומי בקשר להצבת פסי האטה בכניסה ליישוב הינה חוקית?
סמכות וועד ממונה באגודה שיתופית ביחס לאסיפה הכללית
האם וועד שמונה ע"י רשם האגודות השיתופיות באגודה שיתופית, רשאי לאשר תקציבים ומאזנים וכן קבלת חברים לאגודה ללא אישור האסיפה הכללית של האגודה?